Szakmunkásképzési rendszer: jobb volt a régi?

Infostart
2008. április 22. 15:43
Vissza kell állítani a régi szakmunkásképzési rendszert - állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A szervezet szerint a mai rendszerben a szakmunkásnak készülő gyerekek két évet fölöslegesen töltenek el a szakközépiskolákban. A szülői egyesület tárgyal az oktatási és a munkaügyi minisztérium illetékeseivel, és ha nem kap kezdvező választ, az Alkotmánybíróság elé viszi a szerinte alkotmánysértő rendelkezéseket.

Sérti az alkotmányban is rögzített egyenlő bánásmód elvét az, hogy csak 16 éven felül tanulhatnak szakmai tárgyakat a gyerekek a szakközépiskolákban - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Keszei Sándor kifejtette: egyes gyerekek gimnáziumba járhatnak, míg mások szakiskolába kerülnek, ahol azonban az első két évben nem tanulják a szakmát.

A szakiskola egy szegregációs intézmény, ahol a gyerekeket kudarcra vannak ítélve, ezt mutatja a bukások száma is - hangsúlyozta. A szervezet elnöke hozzátette: diszkrimináció az is, hogy egyes szakmákat csak érettségivel lehet tanulni.

Az egyesület azt kívánja elérni, hogy állítsák vissza a régi szakmunkásképzési rendszert, vagyis minden nyolcadik évfolyamot befejező diák elkezdhesse a szakmati tárgyak tanulását.

A szervezet tárgyal az oktatási és a munkaügyi minisztérium illetékeseivel, és ha nem kap kezdvező választ, az Alkotmánybíróság elé viszi a szerinte alkotmánysértő rendelkezéseket.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást