Májusban lehet legközelebb BKV-sztrájk

Infostart
2008. április 22. 17:16
Áprilisban semmiféleképpen sem lesz sztrájk, de májusban akár többnapos munkabeszüntetés is lehet a BKV-nál - mondta az InfoRádiónak Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője.

Erre és a jövő hétre már biztosan nem várható BKV-sztrájk - mondta az InfoRádiónak Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője, aki hozzátette: ezzel nem múlt el a sztrájkveszély, mert májusban akár többnapos munkabeszüntetésre is sor kerülhet.

A szóvivő beszélt arról a szombati javaslatról is, amelynek értelmében a kormány még az idén 10-12 milliárd forintos gyorssegélyt utalna a vállalatnak, hogy az ne kerüljön adósságspirálba. Nemes Zoltán szerint a járműbeszerzésre fordítható összeg nem oldja meg a BKV problémáját, mivel elsősorban az üzemeltetésben vannak a legnagyobb feszültségek. A pénzt elavult járművek cseréjén kívül, finanszírozásra és a napi működésre is fordítani kell, máskülönben megoldatlan marad a BKV közép- és hosszútávú működése - véli a szóvivő.

Nemes Zoltán felidézte: Demszky Gábor főpolgármester már beszélt egy olyan tömegközlekedési vagy személyszállítási törvényről, amely lefektetné, hogy egy előre meghatározott évben milyen teljesítményekkel bír a közlekedési cég, és kiszámítható lenne az utasok által befizetett menetdíj-bevétel is.

A fennmaradó részt az államnak és az önkormányzatnak kellene kifizetnie - javasolja a szóvivő, aki hozzátette: a szakszervezet kompromisszumkész egy ilyen törvény megalkotásában.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást