Vita a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározatról - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. április 21. 19:07
A nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat visszavonására szólította fel a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert két fideszes képviselő. Kósa Lajos és Demeter Ervin egyaránt úgy vélte: törvénytelen, és demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy kormányhatározat lehetővé teszi a teljes magyar politikai gárda lehallgatását.

Szilvásy György miniszter visszautasította, és rágalmazásnak nevezte a fideszes képviselők kijelentéseit. Szerinte a két ellenzéki politikus rémhírterjesztő akciót indított, amelyben ismét nemzeti érdeket áldozott fel. A választ sem Kósa Lajos, sem Demeter Ervin nem fogadta el, de az Országgyűlés mindkét esetben jóváhagyta azt. Közben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a kormányhatározat azonnali megsemmisítését követelte. Szűcs Lajos, a szervezet társelnöke az InfoRádióban azt mondta: a helyhatóságok megfigyelését semmi nem indokolja.

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára

Szerdától négy forinttal emeli a Mol a benzin és a gázolaj árát. A portfolio.hu azt írta, hogy hiába gyengült a dollár és erősödött a forint az elmúlt héten is, a devizaárfolyamok nem tudták ellensúlyozni az olajárak emelkedése miatt a nemzetközi üzemanyagár-jegyzésekben bekövetkezett drágulást. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin átlagára háromszáz forint fölött lesz, míg a gázolajé 314 forint körül alakul szerdától.

Fizetős lesz az M0-s?

A főváros vezetése azt kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy ne vezessen be útdíjat a teherautósofőrök számára az M0-ás körgyűrűn. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: levélben fordultak a tárcához, hogy mondjon le az autóút fizetőssé tételének tervéről. Nyáry Krisztián hangsúlyozta: jelenleg nem lenne számottevő a változás, hiszen a matricás rendszer használható lenne az M0-áson is, de ha bevezetnék a kilométer arányos díjat, a kamionok inkább a fővároson hajtanának keresztül.

A GKM nem akar "internet adót"

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint akadályozná az internet használat elterjesztését, és csökkentené a magyar vállalkozások versenyképességét az internet szolgáltatásokra kivetendő kulturális járulék. A tárca az ügyben összehívott egyeztetés után közleményében jelezte: a tanácskozáson részt vett szolgáltatók és civil szervezetek is határozottan elutasították a 0,8 százalékos járulék tervezett bevezetését, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy készek a további szakmai tárgyalásokra. Az eszmecserén jelen voltak a járulék kivetését kezdeményező Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Nemzeti Kulturális Alap képviselői is.Társasház a Schöpf-Merei helyén?

A Schöpf-Merei kórház épületének társasházzá alakítását szorgalmazza Budapest vezetése; az előterjesztésről csütörtökön tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Az átalakításra azért van szükség, mert az ingatlant értékesíteni szeretnék, de a házban működő önkormányzati idősek otthona lakóit nem lehet kiköltöztetni; a társasházzá alakítással az épületben maradhatnak az idősek, az eddig kórházként működő részt pedig értékesíteni lehet. Az ingatlan értékét szakértők 2,5 milliárd forintra becsülték. A Schöpf-Merei kórház aktív ágyait tavaly márciusban szüntették meg, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felbontotta az intézménnyel korábban kötött finanszírozási szerződést.

Szigorítást sürget az IMF

A jelenleginél szigorúbb monetáris politikát sürgetett a felzárkózó európai gazdaságokban a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet legfrissebb jelentése szerint a térségbeli kormányoknak fékezniük kell a belső fogyasztás növekedését és csökkenteni a gazdaság egyensúlyi problémáit, mert ezzel lehet mérsékelni az élelmiszerárak emelkedésének inflációgerjesztő hatását. Az IMF emlékeztetett arra, hogy Európa keleti felében ez nagyobb gondot okoz, mint a nyugatiban, mivel a kontinens keleti részén a fogyasztói kosárban jóval nagyobb, 22 százalék körüli az élelmiszerek súlya, szemben a nyugat-európai 14 százalékkal.

Szakértői vizsgálat a Szojuz landolása miatt

Nem esett komolyabb baja a Szojuz űrhajóval szombaton földet ért 3 asztronautának. A Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtóértekezleten már részt vett a korábban a Nemzetközi Űrállomáson 6 hónapig szolgáló Peggy Whitson amerikai és Jurij Malencsenko orosz űrhajós is, akik a fogadási ceremónián még nem tudtak megjelenni. Ji Szo Jeon, az első dél-koreai űrhajós - aki 11 napot töltött az űrben - a leszállás körülményeihez képest jól van. A landolás előtt a Szojuz űrhajó automatikája nem stabilizálta a leszálló egységet, ezért az gyakorlatilag függőlegesen zuhant a Föld felé. A történtek okát egy erre alakult szakértői bizottság vizsgálja.