Szilvásy aggályai a titkosítás feloldása miatt

InfoRádió / MTI
2008. április 21. 12:57
Aggályosnak tartja a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat titkosításának feloldását a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, de - mint mondta - nem volt más választása. Szilvásy György az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság előtt beszélt erről; az ülésen a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők nem vettek részt.

A miniszter hangsúlyozta: azért döntött a titkosítás feloldásáról, mert fideszes politikusok a nemzeti érdekekkel ellentétesen információkat adtak ki a dokumentumról.

A Fidesz szerint a határozat mostani módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok megfigyelésére, és a bírói engedély nélküli lehallgatásokra, ezért kéri az ellenzéki párt a dokumentum visszavonását.

Szilvásy György erre reagálva azt mondta: az 1998-ban hozott határozat azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és cégeknek a körét tartalmazza, amelyek nemzetbiztonsági védelem alatt állnak; a mostani változtatással olyan önkormányzatok kerültek ebbe a körbe, amelyek támadásoknak lehetnek kitéve egyebek mellett az uniós források felhasználása miatt.