Lakások a Schöpf-Merei helyén?

Infostart
2008. április 21. 16:21
Lakások lehetnek a vajúdószobák helyén a Bakáts téren, a fővárosi önkormányzat ugyanis azt tervezi, hogy társasházzá alakítja és eladja a Schöpf-Merei kórházat. Az átalakításról a fővárosi közgyűlés csütörtökön dönt.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön tárgyalja azt az előterjesztést, amely szerint társasházzá alakítanák a Schöpf-Merei kórházat. Az átalakításra azért van szükség, mert az egészségügyi intézményt a főváros, mint tulajdonos, végelszámolással megszünteti és az ingatlant értékesíti.

Csakhogy az értékes, 2 és fél milliárd forintra becsült ingatlant a kórházzal megosztva használja a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Az otthonban 50 idős ember él, akiket nem lehet elköltöztetni.

Ezért a kerületi főépítész javaslata szerint a társasházzá alakítás lenne a megoldás, mert így a kórház épületét külön lehetne értékesíteni.

A neves egészségügyi intézmény gondjai ott kezdődtek, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ágyszámcsökkentés keretében tavaly felbontotta vele a finanszírozási szerződést, így a kórház állami támogatás nélkül maradt. A főváros egyedül nem vállalta a finanszírozást, ezért a szakmai hasznosítására pályázatot írt ki, amely azonban eredménytelenül zárult.

Egy ideig még abban reménykedtek, hogy a Schöpf-Merei dolgozóiból alakult gazdasági társaság piaci alapon működtetni tudja az anyavédelmi központot, ám a próbálkozás kudarcba fulladt.

Ezért a főváros az intézményt végelszámolással megszünteti, a még ott működő járóbeteg-szakrendelést pedig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház veszi át. Azt egyelőre nem tudni, hogy a műemléki védettségű épületet a majdani új gazda milyen céllal hasznosíthatja.

Szerző: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tenczer Gábor összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást