Több állami támogatást vagy adócsökkentést kér a BKV-nak a főváros

InfoRádió / MTI
2008. április 18. 14:50
A fővárosnak konkrét tervei vannak arra, hogy mit kell tennie a kormánynak a BKV finanszírozási válságának megoldására, és ezeket szombaton be is mutatja a pénzügyi tárcának - jelentette ki a főpolgármester. Demszky Gábor a kormányzati elvonásokat az aranytojást tojó tyúk diétájához hasonlította.

Nem állt le Budapest a BKV sztrájk miatt, köszönhetően a megfontolt budapestieknek - mondta Demszky Gábor főpolgármester a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a nyugalomnak azonban ára van: állami és magáncégek sora állt le pénteken, nagy GDP-kiesést okozva. Ezért a főpolgármester szerint a szakszervezetek nem a BKV-t büntették a sztrájkkal, hanem az ország gazdaságát.

Demszky Gábor közölte, hogy a BKV finanszírozását új alapokra kell helyezni, ehhez elsősorban a Budapesten keletkező szja-bevétel jelenleginél nagyobb részét kellene a városban hagyni. A főpolgármester a kormányzati elvonást az aranytojást tojó tyúk diétájához hasonlította.

Demszky Gábor hozzátette, hogy szombaton konkrét stabilizációs tervvel mennek a pénzügyminisztérium államtitkárához tárgyalni a BKV további sorsáról. Ennek két fő eleme: az állam módosítsa a fővárosi elvonások alapjául szolgáló adóerőképesség-számításokat, vagy csökkentse a BKV adó- és járulékterheit.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a főváros és az állam legkorábban nyáron köthet egy keretszerződést a BKV hosszú távú finanszírozásáról.

A BKV csődbe rántja a fővárost

Az államnak be kell avatkoznia a BKV válsághelyzetének megoldásába, mert a közlekedési társaság csődbe ránttja a fővárosi önkormányzatot - mondta az InfoRádiónak Atkári jános, korábbi gazdasági főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a BKV már most csődhelyzetben van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Atkári János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Diétára fogták az aranytojást tojó tyúkot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást