Első fokon jogellenes a vasutasok követelése

InfoRádió / MTI
2008. április 18. 11:24
Első fokon jogellenesnek találta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének korábbi követelésein felüli 1,1 százalékos bérfejlesztési igényét a Fővárosi Munkaügyi Bíróság - közölte a MÁV sajtófőnöke.

Kavalecz Imre a csütörtök hozott határozatot ismertetve emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ a várható inflációra hivatkozva kérte a plusz emelést, de ezt - akárcsak a korábbi 10 százalékos bérfejlesztést - nem tartja jogszerűnek a Fővárosi Munkaügyi Bíróság.

A vasutas szakszervezet minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, továbbá elutasítják a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését. A MÁV továbbra is irreálisnak és jogtalannak tartja a VDSZSZ követeléseit.

Gaskó István, az érdekképviselet elnöke a legutóbbi eredménytelen tárgyalás után azt mondta: a sztrájkfelhívás továbbra is érvényben van, így bármikor ismét folytatódhat a legutóbb április 7-én felfüggesztett munkabeszüntetés.