Munkajogi tudnivalók sztrájk idejére

Infostart
2008. április 17. 15:05
Igazoltan marad távol, bért viszont nem kap az a dolgozó, aki a sztrájk miatt nem ér be idejében a munkahelyére - mondta az InfoRádió által megkérdezett munkajogász. Lehoczkyné Kollonay Csilla szerint egy egész napos BKV-sztrájk esetén kiemelten fontos, hogy a munkáltató és a munkavállaló együttműködjön egymással.

Aki a közlekedési cégek sztrájkja miatt nem tud bemenni a munkahelyére, annak ez a nap fizetés nélküli, igazolt mulasztásnak számít - mondta az InfoRádiónak az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője.

Lehoczkyné Kolonay Csilla hozzátette: a munkaadók és a munkavállalók megállapodhatnak abban, hogy a dolgozó kivesz egy nap szabadságot, ebben az esetben megkapja az ekkor járó díjazást, ha pedig csak később ér be, a munkaidőnek bent töltött részére kap fizetést.

Ha a dolgozó gond nélkül el tudna jutni a munkahelyére, mert a közelben lakik vagy autóval, kerékpárral megy be, hiányzása nem számít igazoltnak - közölte a szakértő, aki hangsúlyozta: olyan esetekben, amikor a munkahelyre való bejutás, és hazautazás is nehézkes, rendkívül fontos, hogy a munkáltatók és a dolgozók együttműködjenek.

Az olyan munkahelyeken, ahol előre elrendelték a munkaszüneti napot, vagy megállapodtak azokkal, akik nem tudnak bemenni, egy más napon, vagy meghosszabbított munkaórával ledolgozzák ezt az időszakot - mondta az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője.

A dolgozónak kötelessége értesíteni a munkáltatót a távolmaradásról - fűzte hozzá Lehoczkyné Kolonay Csilla.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást