Lesújtó eredményeket hoztak a HPV-tesztek

Infostart
2008. április 17. 05:30
A megvizsgált nők több mint fele fertőzött a méhnyakrákra hajlamosító humánpapilloma-vírussal - derült ki az egy éve megnyílt HPV-centrum munkája nyomán. A vírushordozók több mint ötven százalékánál ráadásul magas kockázatú, rákkeltő kórokozótípust mutattak ki - közölte a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Ha egy nő évente vesz részt méhnyakrák-szűrésen, akkor szinte kizárt, hogy ebben a betegségben haljon meg - mondta az InfoRádióban Ács Nándor igazgatóhelyettes, aki a szűréseken való rendszeres megjelenés fontosságát hangsúlyozta.

A szakember közölte: centrumukban csaknem 600 nőt vizsgáltak meg az elmúlt egy évben, akiknek az 50-60 százaléka volt fertőzött. A vírushordozók nagyjából fele a magas kockázatú fertőzést hordozta magában. Ács Nándor szerint az eredmények lesújtóbbak, mint várták.

Létezik ugyan védőoltás a HPV ellen, ez azonban csak egy éve hozzáférhető, nagyjából 90 ezer forintba kerül, és csak azoknak ígér életre szóló védettséget, akik még szexuális életük előtt állnak.

A szakember szerint a méhnyakrák előszobájaként számon tartott fertőzés ellen óvszerrel vagy stabil partnerkapcsolat fenntartásával lehet védekezni.

Ha valakinél kimutatják a vírust, megnézik, hogy annak melyik vállfaja, a veszélyesebb vagy a kevésbé veszélyes típusa van jelen. Ha a tesztek a veszélyeset jelzik, meg kell nézni, hogy az okozott-e már valamilyen elváltozást a méhnyakon. Ez utóbbi esetén műtétre van szükség, ha azonban még nem okozott elváltozást a vírus, akkor elképzelhető, hogy egy immunerősítő kúra által, egyéb beavatkozás nélkül is elmúlik a fertőzés.

Az V. kerületben tavaly ötszáz 18 év alatti fiatalt oltottak be ingyenesen a HPV ellen. Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester az InfoRádióban elmondta: ez mintegy 25 millió forintjába került az önkormányzatnak.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jeneiné Rubovszky Csilla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást