Majd félmilliárdos plusz a miniszterelnöki protokollra

InfoRádió / MTI
2008. április 16. 20:06
Négyszázötven millió forintot csoportosított át a költségvetési tartalékból a miniszterelnöki protokoll költségeire saját hatáskörben a kormány - olvasható a Határozatok Tára legfrissebb számában.

A kormányszóvivői iroda indokolása szerint a protokollkeretet az idei évből eddig eltelt időszak külpolitikai aktivitása miatt kell kiegészíteni.
A távirati iroda beszámolója alapján csak januárban négy jelentős külföldi programja volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek: Indiában hivatalos látogatást tett, részt vett az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén Strasbourgban, a Világgazdasági Konferencián Davosban, és tárgyalásokat folytatott Varsóban.

A tájékoztatás szerint a protokollköltségek nehezen becsülhetőek meg, mivel a költségvetési tervezés időszakában még nem láthatóak előre a következő évi külpolitikai programok.

A kormányfői protokollkeret biztosítja egyebek mellett a miniszterelnök hivatalos külföldi útjainak kiadásait, a meghívására hivatalos látogatásra Magyarországra érkező miniszterelnökök, diplomaták, nemzetközi szervezetek vezetőinek itteni tartózkodása során felvetődő költségeket, valamint a nemzetközi konferenciák megrendezése során felmerülő kiadásokat is.

A kormányszóvivői iroda azt írta: a költségek tartalmazzák a látogatások valamennyi programelemét.