"Orvosi alapellátás nélkül maradhat az ország"

Infostart
2008. április 15. 18:08
A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége is támogatja a háziorvosok tömeges szerződésbontását, amennyiben a kormány nem hajlandó kompenzálni a vizitdíj eltörlése miatt kiesett bevételt. Gyenes Géza, a MOSZ elnöke az InfoRádiónak elmondta: ha a tárgyalások az április 15-től számított 45 napon belül nem vezetnek eredményre, több ezer alapellátást végző orvos nyújtja szerződésbontási szándékát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A vizitdíj eltörlése miatt kiesett bevétel pótlását követelő orvosok nyilatkozatot tesznek arról, hogy szerződést bontanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ha a tárgyalások az egészségügyi kormányzattal nem vezetnek eredményre, s ezeket a nyilatkozatokat a Magyar Orvosi Kamaránál helyezik majd letétbe - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Gyenes Géza közölte: ha a háziorvosok fele a szerződésbontás mellett dönt, Magyarország akár alapellátás nélkül maradhat.

Amennyiben megfelelő számú nyilatkozat gyűlik össze, a Magyar Orvosi Kamara kész tények elé állítja a kormányt, így próbálva tárgyalásra kényszeríteni azt. Ha nem lesz egyeztetés, a szervezet eljuttatja a szerződésbontásról szóló iratokat az OEP-hez - jelentette ki a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

"Horváth Ágnessel nem érdemes tárgyalni"

Gyenes Géza szerint Horváth Ágnes tárcavezetővel nem érdemes tárgyalni, és nemcsak azért, mert április végével lejár a mandátuma. "Egyszerűen nem kompromisszumkész, és nem fogja fel, hogy ez mekkora veszélyt jelent a magyar alapellátásra" - fogalmazott a szövetségi elnök.

A háziorvosok meg fogják érteni, hogy annál kisebb veszély fenyegeti őket, minél többen csatlakoznak a szerződésbontást kilátásba helyezőkhöz, hiszen a kormány éppen ezért lesz kénytelen tárgyalni velük - mutatott rá Gyenes Géza.

"Ez nem zsarolás"

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke visszautasította azt a felvetést, hogy az alapellátást végző doktorok zsarolják a kormányt. Gyenes Géza hangsúlyozta: az orvosok tisztességesen ellátják a feladatukat, holott valós költségeiknek csupán felét finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

"A doktorok semmi mást nem kérnek, csak, hogy legalább nullára hozzák a finanszírozásukat" - jelentette ki a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, aki elmondta: egy háziorvos bérként ma csak a minimálbér körüli összeghez jut hozzá, és a vele dolgozó nővérnek sem tud közalkalmazotti fizetést adni.

"Vagy fűtünk, világítunk, vagy fizetést adunk; a kettő együtt nem megy" - jegyezte meg Gyenes Géza.

Horváth Ágnes nem aggódik


Az egészségügyi miniszter nem aggódik. Horváth Ágnes úgy véli: lesz háziorvosi ellátás akkor is, ha a gyógyítók tucatjával nyugdíjba vonulnak.

Egyes háziorvosok a napokban döntöttek úgy, hogy nem dolgoznak tovább, ha az egészségügyi tárca nem rendezi a vizitdíj-kompenzáció és az amortizációs támogatás kérdését.


"Elképesztő fenyegetés"

A tárcavezető szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöke elképesztő fenyegetést fogalmazott meg. Hozzátette: a háziorvosok először az önkormányzatokkal szerződnek és ilyen alapon kerül hozzájuk az ellátási kötelezettség.

Ha az orvosok felbontják az egészségbiztosítóval a szerződést, akkor automatikusan bomlik az önkormányzatokkal kötött szerződés is. Ebben az esetben az önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség.


A tárca nem utasíthatja az önkormányzatokat

A minisztérium nem utasíthatja az önkormányzatokat arra, hogy kivel láttassák el ezt a feladatot. Adott esetben az önkormányzat közalkalmazott orvossal vagy saját intézménnyel biztosíthatja az ellátást. Felvehet más végzettségű orvost is, és előírhatja a képzési kötelezettséget vagy nyugdíjas orvost kis megbízhat a feladat elvégzésével.


Horváth Ágnes mindezt azután mondta, hogy egyeztetett a magánszolgáltatókkal. A jogszabályi változtatásokat tartalmazó javaslatokat az SZDSZ önálló képviselői indítványként már be is nyújtotta a parlamentnek. Ezek lényege, hogy ne attól függjön az egészségbiztosításban a beteg támogatása, hogy hová megy, és hol veszi igénybe az adott szolgáltatást.


Az egyik törvénymódosítás szerint a beteg - számla ellenében - visszakapná a 70 százalékát annak, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár térítene, függetlenül attól, hogy az adott esetben melyik magánorvoshoz megy. Az állami szolgáltatóknál továbbra is ingyenes lenne ez az ellátás.

A másik javaslat arról szól, hogy amikor orvost választ egy beteg, 30 százalékát kellene megfizetnie annak az összegnek, ami egyébként az ellátásért az egészségbiztosítás felé elszámolható. E mellé az intézmény a finanszírozás teljes összegét megkapná.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást