Orbán: Kínlódás és vergődés lesz

Infostart
2008. április 15. 07:45
Egy valamiben egyetért Orbán Viktor a miniszterelnökkel, szerinte is el kell felejteni az adóreformot, amíg nincs stabil többsége a kormánynak a parlamentben. A Fidesz elnöke szerint azonban nemcsak az adószabályok változtatása, hanem minden más, javító szándékú kezdeményezés is elakadhat a kisebbségi kormányzás miatt.

Kínlódás és vergődés várható a kisebbségi kormányzástól - nyilatkozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az InfoRádiónak annak kapcsán, hogy az MSZP és az SZDSZ koalíciós vitája után ez a kormányzati forma látszik a legvalószínűbb megoldásnak.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországon megszűnt a kormányzati stabilitás, az ország a kisebbségi kormányzás felé sodródik, ami a politikusok és az üzletemberek többsége szerint sem kecsegtet sok jóval.

A választók jó része tart a kisebbségi kormányzástól, hiszen ennek nincsenek hagyományai és perspektívái sem a magyar politikai rendszerben - tette hozzá. A kisebbségi kormány piti alkukat jelent majd, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a szükséges változtatásokat meglépje a kormány.

Nemcsak az adóreformot, hanem minden jobbító szándékú kezdeményezést is el kell felejteni - mondta az InfoRádiónak a Fidesz elnöke, hiszen a magyar politikai rendszerben a változtatások keresztül viteléhez nélkülözhetetlen a stabil parlamenti többség. Bármilyen reform végrehajtásához társadalmi támogatottság kell, és a jelenlegi kormányak éppen ez nem áll rendelkezésére, nincs politikai mozgástere.

Arra az újságírói felvetésre, hogy milyen közjogi lehetőség van az előrehozott választások megtartására, kitérő választ adott a pártelnök. Úgy fogalmazott, Magyarországnak olyan politikai programra van szüksége, amely élvezi a többség támogatását.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást