Járai: Nagy árat fizethetünk az előrehozott választások kikényszerítéséért

Infostart
2008. április 15. 08:59
Az állami kiadások és a bürokrácia csökkentését, valamint a korrupció visszaszorítását nevezte a legfontosabb feladatnak a korábbi jegybankelnök. Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: csak ezekkel az intézkedésekkel lehet fellendíteni a gazdaságot Magyarországon.

A szakember emlékeztetett arra, hogy jelenleg a megtermelt bruttó hazai termék 52 százalékát osztja el újra az állam, miközben a hasonló helyzetben lévő országoknál ez az arány mindössze 40 százalék körüli.

Járai Zsigmond szerint egyértelműen hibás az adóemelésre alapozott konvergenciaprogram, mert nem a terhek növelésére lett volna szükség, hanem az állami kiadások csökkentésére, valamint a bürokrácia és a korrupció visszaszorítására.

"Kezdenek megvilágosodni a konvergenciaprogramot korábban támogató közgazdászok is, rájöttek, mi a fő probléma" - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, ebbe a csoportba sorolva utódját, Simor Andrást is, aki korábban részt vett a program megalkotásában közreműködő konvergencia tanács munkájában.

Járai Zsigmond hozzátette: két területen költ sokkal többet a magyar állam, mint a hasonló helyzetben lévő országok; az egyik az államigazgatás, a másik a szociális szféra. A közgazdász úgy véli: az utóbbival az a legnagyobb baj, hogy ezek a támogatások nem a munkára, hanem a munka elkerülésére ösztönöznek.

Sokba kerülhet a piaci kényszer

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta: mélyreható reformokra lenne szükség, de erre képtelen egy kisebbségi kormány, ezért tovább mélyül a gazdasági válság, így a piac várhatóan ki fogja kényszeríteni az előrehozott választásokat.

A volt jegybankelnök elképzelhetőnek tartja, hogy ezért - például egy forintválsággal - túl nagy árat fizet az ország. Járai Zsigmond hozzátette: a politikusok remélhetőleg nem ragaszkodnak hatalmukhoz annyira, hogy azzal még inkább tönkretegyék a gazdaságot.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Járai Zsigmond a szükséges intézkedésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Járai Zsigmond a kisebbségi kormányzásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást