Elmagyarázzák, kiről kapta nevét az Ajtósi Dürer sor

Infostart
2008. április 15. 12:10
Névmagyarázó táblát avatnak a zuglói Ajtósi Dürer soron, a járókelők többségének ugyanis fogalma sincs arról, hogy az utca névadója az egyik leghíresebb magyar származású reneszánsz festő - mondta a kerület művészeti referense. Kéri György hozzátette: korábban azért raktak ki hasonló táblát, mert az emberek összekeverték a gaz sztálinista hitvesének nevét a magyar huszárok győzelmének helyszínével.

Bár sokan közlekednek az Ajtósi Dürer soron, a legtöbben nem tudják, kiről kapta nevét az út, a zuglói önkormányzat ezért névmagyarázó táblát helyez ki - mondta az InfoRádiónak a kerület vezetésének művészeti szakreferense.

Albrecht Dürer, a reneszánsz festészet kiemelkedő alakjának édesapja a Gyula melletti Ajtósról származott, a község németesített nevét (Türer) nemesi előnévként használta a család. A művész a németországi Nürnbergben született 1471-ben, és ott is halt meg 57 évesen - magyarázta Kéri György.

A festő édesapja, idősebb Albrecht Dürer 1455-ben érkezett Németországba, ahol ötvösmesterként dolgozott és rézmetszeteket készített; mesterségét később fia is kitanulta - tette hozzá a zuglói önkormányzat művészeti referense.

A XIV. kerületi önkormányzat már korábban is avatott utcanév-magyarázó táblát, sok zuglói ugyanis arra gondolt, hogy a Limanova utcát a gaz sztálinista Limanov feleségéről nevezték el. Pedig ez nem igaz: az utca egy lengyelországi városról kapta a nevét, ahol 1914-ben a magyar huszárok gyalogsági ásóikkal verték vissza az orosz katonák támadását - mondta Kéri György.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást