Egyeztetne Gyurcsány a lázadó háziorvosokkal

Infostart
2008. április 15. 13:39
Haladéktalan egyeztetést tart szükségesnek a szakmai szervezetekkel a háziorvosi praxis finanszírozásáról a miniszterelnök. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc a tárgyalások megkezdésével Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját bízta meg.

A hét végén az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlése után a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: készek szerződésük felbontására a háziorvosok, ha 30 napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás a praxisok finanszírozásáról.

Éger István arról is beszélt: egyebek mellett azt követelik a kormánytól, hogy pótolja az idén kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás összegét, a jövő évi költségvetésben pedig rögzítsék a praxisok működéséhez szükséges valós összeget.

Hétfőn az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt közölte: nem kapnak pénzt a betegek ellátásáért a finanszírozási szerződésüket felbontó orvosok, ez a lépés azonban nem jelenti automatikusan a feladatellátásra az önkormányzattal kötött megállapodás semmissé válását.