"Az MDF és az SZDSZ küzdelme a túlélésről szól"

Infostart
2008. április 15. 13:41
Nagy harc várható a következő két évben a "konstruktív ellenzéki" szerepért és a nyilvánosságért az Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége között. A Nézőpont Intézet kutatásvezetője az InfoRádiónak azt mondta: komoly küzdelem kezdődik majd a két párt túléléséért, hiszen egyikük támogatottsága sem éri el az 5 százalékot.

A koalíció felbomlásával megkezdődik a harc a két, körülbelül 3 százalékos támogatottságú kis párt, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége között. Ezek törzsszavazóbázisa ugyan különbözik, potenciális szavazóbázisuk azonban sok tekintetben fedésben van - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatásvezetője.

Mráz Ágoston hozzátette: e pártoknak elemi érdekük, hogy nyilvánossághoz jussanak, egymástól megkülönböztethetőek maradjanak, és maguk mellé állítsák a potenciális szavazókat.

A kutatásvezető közölte: mindkét párt a konstruktív ellenzéki erőként működik majd a parlamentben, vezetésük jelezte, hogy szakpolitikai kérdésekben hajlandók egyeztetni a kormánnyal. Hogy az azonos szerepük ellenére megkülönböztethetők maradjanak, önálló javaslatokat, tervezeteket kell majd a nyilvánosság elé tárniuk - fűzte hozzá Mráz Ágoston.

A Nézőpont Intézet kutatásvezetője szerint ésszerű, hogy az SZDSZ és MDF vezetése egyes kérdésekben vitába száll egymással. Mráz Ágoston hozzáfűzte: a két párt küzdelme a túlélésről szól.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást