Leszavazta az Országgyűlés az ombudsman-jelölteket

Infostart
2008. április 14. 22:35
Az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit: sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes 151, az adatvédelmi biztosnak jelölt Tóth Gábor Attila 181 szavazatot kapott; megválasztásukhoz kétharmados többség kellett volna.

A Fidesz és a KDNP frakciója délelőtt úgy döntött, hogy képviselőik lelkiismereti alapon szavaznak, az MSZP pedig azt közölte, hogy támogatja a jelölteket.

Az SZDSZ és az MDF korábban egyaránt azt közölte, hogy Tóth Gábor Attilát támogatja, Bogdányiné Mészáros Ágnesre viszont nemmel szavaz.

Sólyom László köztársasági elnök március 14-én nevezte meg új jelöltjeit, miután korábban a parlament tavaly decemberben Nagy Boldizsárnak és Péterfalvi Attilának, február 25-én pedig Fülöp Sándornak és Zombor Ferencnek sem szavazott bizalmat.

Sólyom: veszélyezteti az államszervezet működését

Az államfő azonban a mostani kudarc után is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártokkal való konzultáció nélkül válasszon újabb ombudsman-jelölteket.

Az államfő újságírók előtt kijelentette: ha az Országgyűlés háromszor egymás után ok és indok nélkül nem választja meg az országgyűlési biztosokat, az veszélyezteti az államszervezet működését.

Sólyom László kiemelte: háromszor fordult elő, hogy a parlamenti meghallgatások után a bizottságok nem hoztak fel érdemi kifogást a jelöltek ellen, és többedszer fordul elő, hogy a frakciók elbújnak a lelkiismereti szavazás mögé, hogy ne kelljen indokolniuk. Ez az eljárás, éppen azért, mert indokolatlan, veszélyezteti az államszervezet működését - fogalmazott.