Számos tüntetőt előállítottak a demonstrációk végén

Infostart
2008. április 11. 23:22
Összesen 59 embert állítottak elő a rendőrök este a fővárosban tartott nem engedélyezett demonstrációkról, rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, illetve garázdaság miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján közölt információk szerint köztük van a korábbi Hollán Ernő utcai demonstráció szervezője, valamint az a férfi is, aki a Szabadság téren ledobálta a koszorúkat a szovjet hősi emlékműről.

Korábban a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű környékén körülbelül ötszáz tüntető gyűlt össze. Közülük tíz-tizenkét, arcát csuklyával eltakaró résztvevő nyitotta meg a kordont, majd ledobálta a koszorúkat az emlékműről és összetaposta. Ezt a tömeg "Szép volt, fiúk!" felkiáltással üdvözölte.

Ötven rohamrendőr vonult ezután a kordonon belülre, és állt sorfalat az emlékműnél.

A tüntetők sörös dobozokkal és koszorúkkal dobálják a rendőröket, közben újabb, arcukat csuklyával és sállal eltakaró emberek érkeznek a térre.

A szónok, Gonda László azt kiabálta a mikrobusz tetejéről a mikrofonba: hazaárulók, akik ezt az emlékművet megkoszorúzták.

Rohamrendőrök a parlamentnél

A tüntetők a Hollán Ernő utcából érkeztek, ahol összeszólalkoztak az antifasiszta megmozdulás résztvevőivel. A távirati iroda jelentése szerint feltűnt Budaházy György, a szélsőséges tüntetések ismert szereplője is. A rendőrök igyekeztek mielőbb felsorakozni a két tábor között, s többeket igazoltatnak, köztük Budaházy Györgyöt is.

A rendőrség a Hollán Ernő utcába és környékére bejelentett pénteki rendezvényen 3 személyt állított elő - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

"Az a dolgom, hogy itt legyek"

Az antifasiszta tüntetésen megjelent Gyurcsány Ferenc is. "Az a dolgom, hogy itt legyek, és mindenkit arra hívjak fel, hogy itt legyen" - mondta az újságírók előtt a miniszterelnök, aki hangsúlyozta: ez egyrészt az ő személyes ügye állampolgárként, másrészt miniszterelnökként a köztársaságot is képviseli jelenlétével.

Úgy fogalmazott: ez nem egyszerűen egy magánemberként tett gesztus, hanem azt akarja, hogy az emberek tudják, melyik oldalon áll. Gyurcsány Ferenc kitért arra, a baloldal és a konzervatívok az antifasizmus ügyében közös platformon vannak. Kell, hogy legyen az országnak közös talapzata, amelybe az antifasizmus kérdése is beletartozik - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök társaságában volt Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Jelen volt a tömegben az SZDSZ több vezetője, köztük Fodor Gábor, Horn Gábor, Pető Iván és Magyar Bálint.

Gerhard Schröder is részt vett

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: Gerhard Schröder volt német kancellár saját maga döntött úgy, hogy részt vesz a rendezvényen. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ez nemcsak a magyaroknak fontos, hanem az európai demokratikus közösségnek és Németországnak is.

"Tisztesség kérdése volt számomra, hogy eljöjjek ide" - jelentette ki a veterán szociáldemokrata német politikus. Sokan vagyunk, de egyre több olyan emberre van szükség, aki megvédi az erőszak áldozatait" - tette hozzá Gerhard Schröder, aki felhívta a figyelmet arra: Európában túlságosan sokszor fordult már elő, hogy szélsőjobboldaliak háborúba vittek országokat. "Én, mint német, tudom, hogy mit beszélek."

Az antifasiszta demonstráción József Attila és Radnóti Miklós verseit olvasták fel. Közben mintegy tízen nagy papírlapokat tartottak fel "Helló, kuruc.info" felirattal, alatta a saját nevük, telefonszámuk, alul pedig a béke szó volt olvasható.

A távozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arcába közvetlen közelről belekiabálta valaki: "Hazaáruló, fasiszta!". A testőrök megragadták a férfit és eltávolították a kormányfő közeléből.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást