Engedéllyel és anélkül is tüntettek - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. április 11. 21:01
Incidensek nélkül zajlott le a szélsőjobboldali szervezetek és az ellenük tiltakozó civilek demonstrációja a budapesti XIII. kerületi Hollán Ernő utcában, ahol korábban szélsőségesek megtámadtak egy jegyirodát. Az ellentüntetésen megjelent többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gerhard Schröder volt német kancellár.

A két rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosította. A radikálisok egy csoportja a demonstráció után több helyszínen is engedély nélküli tüntetést tartott; a Clark Ádám téren az egyik fő szervezőt másokkal együtt előállították. A XIII. kerületi jegyirodát, amelyre a napokban Molotov-koktélt dobtak, délelőtt felkereste a köztársasági elnök. Sólyom László elítélte a rasszista indíttatású erőszakot, az uszítást és azt mondta, hogy ilyen cselekedeteket semmi sem igazolhat. Gyurcsány Ferenc kormányfő úgy nyilatkozott: az újfasisztákkal szembeni küzdelem közös ügy. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt közölte, hogy amíg a legnagyobb ellenzéki párt meghatározó erő lesz Magyarországon, addig megvédik az állampolgárokat származási és vallási hovatartozástól függetlenül. Korábban Szabó György XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, aki a Hollán Ernő utcában felgyújtott jegyirodánál tartott hétfői ellentüntetést szervezte, arról számolt be, hogy halálos fenyegetéseket kapott, ezért elköltözött lakásából.

Orbán: a Fidesz kész az ország irányítására

Továbbra is az előrehozott választást tartja Magyarország érdekének a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, miután a köztársasági elnökkel a koalíciós válságról konzultált, elmondta: Sólyom László kérdésére, hogy pártja készen áll-e a kormányzásra, határozott igennel válaszolt. Az államfő később az MDF elnökével is tárgyalt. Dávid Ibolya a megbeszélés után azt közölte, hogy mivel Magyarországon nincs érdemi kormányzás, új miniszterelnökre és új kabinetre van szükség. Sólyom László elsőként szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével, majd Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőjével egyeztetett.

Orbán - Gyurcsány: 15-2

Egyebek mellett őszintébbnek, megbízhatóbbnak, hitelesebbnek és miniszterelnöknek alkalmasabbnak tartják Orbán Viktort, a Fidesz elnökét a Századvég-Forsense felmérésében résztvevők, mint Gyurcsány Ferenc kormányfőt. A március 18-a és április 1-je között, 1000 ember megkérdezésével készített, úgynevezett imázsprofil vizsgálat hibahatára 3,1 százalék.

BKV-sztrájk: nincs megegyezés

Eredménytelenül ért véget az egyeztetés a BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői között a járatritkítási tervezet visszavonásáról valamint a vállalat gazdasági problémáinak megoldásáról - közölte a BKV-szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője. Nemes Gábor az InfoRádióban elmondta: csak akkor folytatható az érdemi tárgyalás, ha a BKV vezetése visszavonja a járatritkítási tervezetet. Hozzátette: az április 18-ára tervezett egész napos sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról keddre alakítják ki álláspontjukat. Eredménytelenül ért véget az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között is az érdekképviselet követeléseiről, illetve az elégséges szolgáltatásról. A megbeszélést szerda reggel folytatják.

Jogellenes az útdíj

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szerint jogellenesen szed úthasználati díjat a főváros a teherfuvarozóktól; a Fővárosi Közgyűlésnek 60 napon belül hatályon kívül kell helyeznie a rendelet vonatkozó részét. Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény szerint csak az autópályák esetében lehet úthasználati díjat kivetni, és azt is csak miniszteri rendelet alapján.

Javult a háztartások gazdasági hangulata

Az Ecostat felmérése szerint javult a háztartások gazdasági hangulata az idei első negyedévben. Ékes Ildikó kutatásvezető az InfoRádióban elmondta: a lakosság bizalmi indexe az első három hónapban 92,9 százalék volt, ami még mindig alacsonyabb, mint a bázisévnek tekintett 2004 hasonló időszakában.

Felügyeleti biztosok a MÁV-ÁBE élén

Egymilliárd forintos sikkasztással és pénzmosással gyanúsítja a Vám- és Pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesület vezetőjét és több társát. A hatóság közlése szerint az ügyben eddig 3 embert vettek őrizetbe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vámhatóság kérésére felügyeleti biztosokat küldtek a biztosító egyesülethez, akik átvették a cég irányítását. Binder István hangsúlyozta: a biztosítottaknak nincs feladatuk az üggyel összefüggésben, nekik az eddigi gyakorlat szerint kell befizetniük a biztosítási díjakat.

Koszorúzás a költészet napján

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a költészet napján József Attila szülőházánál Budapesten, a IX. kerületi Gát utcában. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.