A kormány érdeklődéssel várja a BKV-beszámolót

InfoRádió / MTI
2008. április 11. 09:34
A 2003-ban kötött megállapodásra hivatkozva elutasította a BKV pénzügyi helyzetének rendezéséhez benyújtott fővárosi többlet-forrás igényt a kancelláriaminiszter.

Kiss Péter a főpolgármesternek és helyetteseinek írt levelében emlékeztet arra, hogy a kormány teljesítette az öt évvel ezelőtti megállapodást, és - a 37,3 milliárd forintos adósságkonszolidáció mellett - a 2004. évi 5,9 milliárdról fokozatosan 32,2 milliárd forintra emelte az éves normatív állami támogatás összegét.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a főváros ennek fejében vállalta, hogy nem növekszik tovább a BKV adóssága.

Kiss Péter úgy fogalmazott: érdeklődéssel várja a tájékoztatást arról, hogy a főváros mit, és milyen eredménnyel tett a cég helyzetének javítása érdekében.

Demszky Gábor főpolgármester, valamint Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre alpolgármester múlt pénteken kért 18,5 milliárd forint kiegészítő forrást a pénzügyi és a gazdasági tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjétől a közlekedési vállalat részére.

A városvezetők a többi közt azt kifogásolták, hogy az állami támogatások reálértéken évek óta csökkennek.

A közlekedési vállalat szakszervezetei fenntartják az április 18-ai munkabeszüntetési szándékukat. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt írta: az érdekképviseletek megítélése szerint a közlekedési vállalat gazdasági helyzete azonnali beavatkozást követel.