Járai: Végzetes lehet a válság az ország számára

InfoRádió / MTI
2008. április 10. 16:22
A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója szerint Magyarország súlyos gazdasági, társadalmi és erkölcsi válságban van, amelynek következtében nemzeti történelmi mélypontot él át.

Matolcsy György Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében tartott kerekasztal-beszélgetésen felhívta a figyelmet, hogy a fejlett országokat tekintve anyagi értelemben Magyarországon a legnagyobb a szakadék a társadalom felső és alsó tíz százaléka között.

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere előrelépésnek a megújított szociális piacgazdaság kidolgozását tartaná.

Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke beszédében arról szólt, hogy a nemzetközi pénzvilág azt segíti, aki önmagán is segíteni tud. Ez szerinte azért lehet végzetes Magyarország számára, mert az Európai Unióban a leginkább sebezhető tagországnak tartják.

Mint mondta: az adósságcsapdában lévő Magyarország Magyarországnak egyre nehezebben adnak kölcsönöket, sőt néhány hete külföldiek már egyáltalán nem vesznek magyar államkötvényeket. Járai Zsigmond szerint a pénzügyi válságot a jelenlegi tehetségtelen kormány nem tudja kezelni.

Balog Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője szerint gazdasági-, társadalmi- és kormánypolitikai változásra, nemzeti összefogásra és erkölcsi megújulásra van szükség.

A politikus az InfoRádiónak nyilatkozva hozzátette: Magyarországnak nem válik majd előnyére a kisebbségi kormányzás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balog Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást