A rendőrséget vizsgálja az ombudsman

InfoRádió / MTI
2008. április 9. 13:18
Átfogó vizsgálatot indít a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatáról a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Ezt maga a kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő jelentette be Budapesten, a Rendőrség Igazgatási Központjában.

Kállai Ernő, miután részt vett az országos rendőr-főkapitányi értekezleten, amelyen a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányprogramban meghatározott rendőri feladatok végrehajtásáról tárgyaltak azt mondta: a vizsgálat eredményeit és az annak alapján megfogalmazott javaslatokat várhatóan ősszel teszik közzé.

Az ombudsman röviden kitért arra, hogy vizsgálni kívánja majd, mennyire felkészült a rendőrség a kisebbségi csoportok közötti konfliktusok kezelésére, valamint arra, hogy rendelkeznek-e a rendőrök az ehhez szükséges ismeretekkel.

A kisebbségi biztos hangsúlyozta: a rendőrségnek nem feladata a társadalmi problémák megoldása, csakis az a teendőjük, hogy a törvényeknek megfelelően járjanak el adott esetekben.

Kállai Ernő a részletekről szólva kifejtette: hét nagy témakörben kívánja áttekinteni a rendőrség rendszerváltozás óta eltelt időszakában - többek között - a toborzási gyakorlatot, annak társadalmi hatását, a humánpolitikai változásokat, a vezetők, parancsnokok kiválasztását, az igazoltatási gyakorlatot, valamint a kisebbségi nyelvek használatának lehetőségét is.

A kisebbségi ombudsman megjegyezte, hogy a rendőrség állományából néhány évvel ezelőtt több száz tiszt és tiszthelyettes roma népismereti és nyelvi képzésen vett részt, így ha a vizsgálat során bizonyítható ennek pozitív hatása, javasolni fogja, hogy hasonló tanfolyamokat, képzéseket tartsanak számukra.

Kállai Ernő elmondta azt is, hogy az következő hónapokban - a rendőrség -mellett más rendvédelmi szervek állományát is vizsgálni kívánja.