Magyarországra nem tér vissza a tél

Infostart
2008. április 7. 16:53
Visszatért a tél Nyugat-Európába: Nagy-Britanniában bokáig érő hó esett, és három nap alatt húsz fokot zuhant a hőmérséklet; Franciaországban és Ausztria egyes részein hóviharok okoznak fennakadást a közlekedésben. Az InfoRádió által megkérdezett meteorológus szerint a szokatlan időjárás magyarázata egy ciklonrendszer, amellyel sarkvidéki eredetű levegő érkezett Nyugat-Európa fölé. Magyarországra azonban nem tér vissza a tél - mondta el az InfoRádiónak Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nyugat-Európa fölött egy több középpontú ciklonrendszer örvénylik, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a térséget - magyarázta az április telet Csonka Tamás meteorológus, aki elmondta, hogy a maximum hőmérséklet tíz fok alatt maradt.

Ez az időjárás nem átlagos, a hőmérséklet 10-15 fokkal elmarad az ilyenkor szokásostól - tette hozzá a szakértő, aki szerint következő napokban fokozatosan gyengül majd a ciklonrendszer, délről-délnyugatról egyre melegebb levegő érkezik majd Nyugat-Európába is, de az időjárás változékony marad; gyakran lesz viszonylag sok csapadék és szél.

Magyarországra is az ilyenkor szokásosnál jó pár fokkal hidegebb levegő érkezett, de ez nálunk csak átmeneti lesz. Keddtől már melegszik majd az idő, de aznap még számíthatunk talaj menti fagyra. Nagy mennyiségű, tartós havazástól azonban nem kell tartani - tette hozzá Csonka Tamás meteorológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást