Magyar Bálint: Hiba volt az első 100 napos program

InfoRádió / MTI
2008. április 7. 10:06
Hibának nevezte a kormány első 100 napos programjának elfogadását az SZDSZ ügyvivője. Magyar Bálint a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: a csomag gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot.

Gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot a 100 napos program azért, mert "valamelyik" kormány teljesíteni akarta a választási ígéreteit - mondta Magyar Bálint.

A szabad demokrata politikus a koalíciós válságról azt mondta: a szocialisták a megszorításokkal azonosítják a reformokat, míg az SZDSZ mélyreható változásokat akar.

Hangsúlyozta: konstruktív ellenzéki pártként minden olyan javaslatot támogatnak, amely az ország érdekét szolgálja.

Hozzátette: nemcsak az SZDSZ, hanem az összes parlamenti párt és parlamenten kívüli szereplő felelőssége, hogy ne legyenek előre hozott parlamenti választások.

A 100 napos program a 2002-ben megalakult Medgyessy-kormány első intézkedéscsomagja volt, amely átlagosan 50 százalékos béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 000 forintos pótlékot.

Megemelték a legalacsonyabb nyugdíjakat és az egyetemi ösztöndíjakat is. Az intézkedések akkori árakon számolva összesen 190 milliárd forintba kerültek az államnak.