Lesz hétfőn BKV-sztrájk

Infostart
2008. április 6. 17:25
Teljes munkabeszüntetés várható hétfőn üzemkezdettől 13 óráig Budapest tömegközlekedésében, miután a BKV-szakszervezetek vasárnap sem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével - közölték a szakszervezetek képviselői.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szakszervezetek elutasították a BKV-menedzsment megállapodás-tervezetét, mivel nem tartalmazott a BKV hosszútávú biztonságos működésére vonatkozó garanciális elemeket, így hétfőn üzemkezdettől délután egy óráig megtartják a munkabeszüntetést.

Az érdekképviseleti vezető kifejtette: az éjszakai járatok még közlekednek, ezt követően a járművek leállnak.

Hozzátette: nincs megegyezés a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékében sem, így egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle tömegközlekedés a fővárosban.

A szakszervezetek elégséges szolgáltatásra tett javaslata szerint üzemkezdettől 13.00 óráig mintegy száz autóbusz az éjszakai menetrend szerint közlekedett volna, de ezt a javaslatot a munkáltató visszautasította.

"Szerintem teljesen megbénul a tömegközlekedés" - vélekedett Nemes Gábor, hozzátéve, hogy hétfőn 17 órakor folytatódik az egyeztetés a szakszervezetek és a munkáltató között az esetleg újabb sztrájk elkerülése érdekében.

Az érdekképviselet vezetője az utasoktól is szolidaritást kért, mivel úgy véli, a munkabeszüntetés az utasok érdekeit is szolgálja.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese elmondta: a szakszervezetek képviselői hivatalosan is visszautasították a BKV menedzsmentje által szombaton eléjük tett megállapodás-tervezetet.

A közlekedési vállalat kész lett volna arra, hogy visszavonja a tavaly decemberben bejelentett csoportos létszámleépítést és a társaság vezetése konzultációt kezdeményez a főváros illetve a kormány képviselőivel a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozásának megteremtése érdekében.

Az egyeztetéstől 2008. augusztus 31-ig érdemi eredményeket vár a BKV, ezért ugyanezzel a határidővel sztrájk moratóriumot kért a szakszervezetektől.

Amennyiben a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozását sikerül megteremteni, a szakszervezetek 2010. december 31-ig sztrájkot nem kezdeményezhettek volna finanszírozási és azzal közvetlen összefüggésben lévő témakörökben - javasolta a közlekedési társaság.

Késő délután állhat helyre a forgalmi rend

A BKV Zrt. azt közölte, hogy április 6-ról 7-re virradóra minden éjszakai járat menetrend szerint közlekedik körülbelül hajnali fél ötig, a nappali járatok azonban már nem indulnak el.

A metró és a kisföldalatti kapui 13 órakor megnyílnak, és minden állomáson megindul a közlekedés. A HÉV-kocsik 13 órától minden állomáson menetrend szerint indulnak.

Az autóbusz-, a trolibusz- és a villamosforgalom esetében a forgalmi rend várhatóan hétfő délután 16 és 17 óra között áll helyre - áll a közleményben.

A közlekedési társaság közleménye szerint a cég vezetősége élet- és vagyonbiztonsági szempontok miatt nem fogadhatta el a szakszervezetek 3 százalékos, az elégséges szolgáltatásra tett javaslatát.

A BKV-bérleteket a sztrájk ideje alatt a Volánbusz Zrt. elővárosi, és Budapest közigazgatási határain belül közlekedő járatain elfogadják - írták a közleményben.

A vállalat vezetése bírósághoz fordult a sztrájk jogszerűtlenségének megállapítása érdekében.

A tárgyalásokon elhangzott, hogy szükséges a BKV közép- és hosszútávú biztonságos finanszírozásának mielőbbi megoldása - áll a BKV vasárnap esti közleményében.

A rendőrök és a taxisok felkészültek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai és a fővárosi taxitársaságok is felkészültek a BKV-dolgozók hétfőn üzemkezdettől délután egy óráig tervezett sztrájkjára.

A BRFK sajtóügyeletese az InfoRádiónak elmondta: ha leáll a tömegközlekedés, a rendőrök emelt létszámban lesznek jelen a csomópontoknál, valamint a ki- és bevezető útszakaszoknál.

Kormos Endre hozzátette: forgalomirányítással és tereléssel is segítik a dugók elkerülését.

A taxis társaságokhoz az átlagosnál jóval nagyobb számú előrendelés érkezett, a cégeknél várhatóan csaknem az összes autó szolgálatban lesz.

Sztrájkolnak a vasutasok is

Vasárnap a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) is bejelentette, hogy hétfőn nulla órától határozatlan ideig folytatja a február elsején megkezdett, azóta többször felfüggesztett vasutassztrájkot.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nemes Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást