Vádlottak padjára kerülnek a cégek is

Infostart
2008. április 3. 06:41
A vádlottak padjára kerülhetnek a cégvezetők mellett a vállalkozások is - írja a Világgazdaság. Eddig erre nem volt példa - jelenleg a fűszerpaprika-botrány kapcsán folynak ilyen perek -, mert a jogi személy büntetőjogi felelősségéről szóló törvény nehezen alkalmazható. Az igazságügyi tárca egyértelműbb rendelkezéseket tervez.

A törvénymódosítástól azt remélik, hogy a cégvezetők büntetéséhez kötött, a vállalatot sújtó intézkedések - bírságolás, a működés felfüggesztése, a vállalkozás megszüntetése - idővel gyakorlattá válnak. Ezt igénylik az uniós törekvések, illetve az a tapasztalat, hogy manapság bizonyos - tipikusan gazdasági vagy pénzügyi, valamint a közélet tisztasága elleni - bűncselekményeknél az egyéni elkövető megbüntetése önmagában már nem elégséges visszatartó erő, szükség van a jogi személyekkel szembeni büntetőjogi fellépésre is. A tervezet szerint a módosított törvény már szeptember elsején hatályba lépne.

A közszolgálati televízió Az este című műsora, valamint a Népszabadság megbízásából készített felmérést a koalíciós válság fogadtatásáról a Szonda Ipsos. Ötszáz embernek tettek fel kérdéseket telefonon: 34 százalék véli úgy, hogy a kisebbségi kormány kitart 2010-ig, 33 százalék szerint csak néhány hónapig, 17 százalék az uniós választásokig, 16 százalék nem tudja vagy nem adott választ. A felmérők az iránt is tudakozódtak, hogy Gyurcsány Ferenc hivatalában marad-e 2010-ig? Igennel felelt 34, nemmel 51 százalék. A legtöbben arra szavaztak, hogy mindkét koalíciós fél felelős a kialakult helyzetért

A Magyar Nemzet arról ír, hogy folytatódott a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter és társai büntetőpere tegnap a Fővárosi bíróságon. A büntetőtanács elnöke felolvasta az Egészségügyi Tudományos Tanács jelentését. Ebben az áll, hogy azért nem működött együtt Tasnádi Péter a bíráság által kirendelt Egészségügyi Tudományos Tanáccsal, mert a börtönőrök nem vették le róla a bilincset. Tasnádi ezért visszavitette magát a büntetés-végrehajtási intézetbe. Emiatt a testület indítványozta: a bíróság úgy módosítsa a kirendelői határozatot, hogy a vádlott meghallgatása nélkül is írhasson véleményt.

Az index.hu arról számol be, hogy a Chelsea tulajdonosa három luxusjachtja mellé potom 200 millió fontért vett egy negyediket is. A világ legnagyobb magánhajója 147 méter hosszú, 21 méter széles, van rajta diszkó, borpince, két helikopter-leszállóhely hangárral és tengeralattjáró is. A 41 éves Roman Abramovics a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik. Főleg Londonban él, övé a londoni Chelsea labdarúgóklub. Öt gyermeke van, feleségétől nemrég vált el.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy megkezdődött a Szobi Szörp gyümölcsfeldolgozó Zrt. felszámolása. A társaság tavaly augusztus óta nem tudott fizetést adni az alkalmazottainak, a felszámoló a bér-garancia alapból igényelt támogatást az elmaradt bérek megfizetésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora tartozást halmozott fel a Szobi, eddig nem sokan jelentkezetek a felszámoló cégnél. A Szobi mérlegadatai szerint a cég kötelezettség állománya 3,6 milliárd forint, ebből 1,8 milliárddal egy banknak tartozik a vállalat. Összességében a bankon múlik, hogy sikerül -e újraindítani a termelés a tavaly szeptember óta nem működő gyárban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást