Tölgyessy: A parlament feloszlatása lehet a megoldás

Infostart
2008. április 3. 20:39
A jelenlegi koalíciós válság csak kormányfőváltással oldható meg, a mostani helyzeten már mindkét kormánypárt sokat veszített - jelentette ki Tölgyessy Péter politikai elemző a Deák Ferenc Közéleti Klub fővárosi rendezvényén.

Az SZDSZ korábbi elnöke szerint a kisebbségi kormányzás csak olyan országban működhet, ahol a magyarországinál több parlamenti párt van, a politikai rendszer pedig kettőnél több pólusú.

Tölgyessy Péter úgy véli: a módszer Magyarországon hosszabb távon nem működőképes, lassú agóniához vezetne. Ennél jobb lenne, ha a helyzet mielőbb, már az idén rendeződne, akár a parlament feloszlatása és előrehozott választások árán is - tette hozzá.

A politikai elemző elmondta: a baloldal számára a kisebbségi kormányzás a legrosszabb opció, a legjobban akkor járnának, ha néhány heti tárgyalás után - amennyiben az MSZP és az SZDSZ nem képes megegyezni a koalíciós munka folytatásáról - kezdeményeznék a parlament feloszlatását.

Az alkotmány szerint az Országgyűlés - rendkívüli vagy szükségállapot kivételével, a képviselők több mint felének igen szavazatával - kimondhatja önmaga feloszlását, ebben az esetben három hónapon belül parlamenti választásokat kell tartani.

Kockázatos irányvonal

A Fidesz korábbi országgyűlési képviselője a jobboldalról szólva úgy fogalmazott: nincs meggyőződve arról, hogy a Fidesz jó politikát folytatott az elmúlt egy évben, nyilvánvaló ugyanis, hogy áldozatok nélkül nem lehet kijutni az ország jelenlegi nehéz helyzetéből.

Erre fel kell készíteni az embereket, márpedig a legnagyobb ellenzéki párt nem ezt tette, amikor a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ellen kampányolt - fejtette ki Tölgyessy Péter.

Az elemző hozzátette: a Fidesz ezzel rossz módszert választott, hiába mondja ugyanis, hogy "van pénz, csak a mostani kormány ellopja", mert hamar kiderülhet, hogy tényleg nincs pénz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tölgyessy Péter 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tölgyessy Péter 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást