Sikerül-e módosítani az egyik pártnak sem tetsző egészségbiztosítási törvényt?

Infostart
2008. április 3. 12:06
Egyelőre kérdéses, hogy az MSZP-nek sikerül-e módosítania a már kétszer elfogadott, de igazából egyik pártnak sem megfelelő egészségpénztár-törvényt. A szocialisták állami tulajdonban tartott regionális pénztárakat hoznának létre, a szabad demokraták nem reagáltak, a Fidesz szerint az egész törvényt vissza kéne vonni, az MDF pedig csak részben támogatja az elképzelést.

Az országgyűlés által már kétszer elfogadott egészségbiztosítási törvény 22 pénztáras modellje helyett a szocialisták most állami tulajdonú, regionális pénztárakat hoznának létre.

Ezek számáról még folynak az egyeztetések, de minimum 5, maximum 8 lenne - mondta az InfoRádiónak Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője.

A regionális szolgáltatásszervezés, gyógyítás, betegút-szervezés minőségében különbözik attól, ami jelen pillanatban van. Egy régióban átlátható az egészségügyi hálózat, az intézmények, a járó-beteg szakellátás és a háziorvosi szolgálat. Szervezhető, és szerződéskötésekkel könnyen bonyolítható az, hogy megfelelő legyen az egészségügyi szolgáltatás és a gyógyítás.

Tukacs István hozzátette, emellett a fejkvóta rendszer betartása, a jobb ellenőrizhetőség, valamint a betegek érdekeinek képviselete miatt lenne fontos a regionális pénztárak létrehozása. Ez volt egyébként az MSZP eredeti elképzelése, csak a koalíciós pártok annyi kompromisszumot hoztak a törvény kapcsán, hogy a végeredmény egyik félnek sem tetszett igazán.

Az SZDSZ közölte: nem szavazza meg a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot.

A Fidesz szerint vissza kellene vonni az egész törvényt - mondta Szijjártó Péter, a párt szóvivője.

Nehéz lesz így elfogadtatni

"Ez egy újabb ötlet, már volt több az elmúlt időszakban, ki tudja, hány lesz még ezután. Leírva egyetlen betűt sem látott még senki ebből a javaslatból, az lenne a helyes, ha visszavonnák az egész törvényt" - jelentette ki.

Az MDF támogatja, hogy a magántőke ne kapjon szerepet az egészségügy finanszírozásában, de értelmetlen pazarlásnak tartja, hogy több állami kézben lévő biztosító jöjjön létre - mondta Csáky András, a párt egészségpolitikusa.

Így azonban kérdéses, hogyan tudják a szocialisták a módosítást elfogadtatni az országgyűléssel, hiszen a frakció önmagában nem rendelkezik az egyszerű többséghez szükséges létszámmal.

Az idő azonban sürgeti a képviselőket, mert bár a javaslat várhatóan jövő hónapban az országgyűlés elé kerülhet, ha egyénileg sem képesek a szocialisták meggyőzni egy képviselőt sem a többi frakcióból, hogy szavazzanak át, akkor egy olyan törvény szerint kell megkezdeni nyáron a 22 pénztár 49 százalékos tulajdonjogára a pályáztatást, amely egyik képviselőcsoport elképzeléseit sem tükrözi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást