Kiutálják a magántőkét az egészségpénztárakból

InfoRádió / MTI
2008. április 2. 12:53
Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból.

A jogszabály előkészítésével megbízott szocialista szakértői csoport ülésén visszatértek az MSZP eredeti elképzeléséhez, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője az ülést követően elmondta: módosítani fogják a területi elvet, mivel a szocialisták azt szeretnék, ha nagyobb területi egységekben működnének a pénztártagok képviselői.

A politikus szerint a létrejövő új pénztáraknak teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az új szervezetek lesznek azok, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást, és ellenőrzik is az adott területen.

Az MSZP-s képviselő közölte: a területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni. Tukacs István elmondta, hogy a Gyurcsány Ferenc kormányfő részvételével tartott megbeszélésen nem esett szó az új egészségügyi miniszterről, mert április 30-ig a SZDSZ-es miniszterek a helyükön vannak.