Az elhanyagolt kutyák a legveszélyesebbek

Infostart
2008. április 2. 06:45
Évente Magyarországon közel 5 ezer kutyaharapást jegyeznek fel, ezek közül több tragédiával végződik, és a legtöbbször gyerekek az áldozatok. Suszter Ferenc kriminológus szerint azok a kutyák támadnak gyerekre, amelyeket láncon tartottak, illetve képzetlenek.

A legtöbb, súlyos következményekkel járó kutyatámadás áldozatai gyerekek és idősek, akikre képzetlen, csapatba verődött ebek rontanak rá - mondta az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

Suszter Ferenc közölte: az ilyen kutyákkal egyáltalán nem foglalkoztak korábban, az alapvető parancsokat sem ismerik, és a mozgásigényüket sem elégíthették ki.

Meghatározható, hogy mely kutyafajták okoznak általában súlyos sérüléseket, ám ezek sem támadnak gyakrabban, mint mások. A különbség ezek és más fajták között, hogy komolyan gondolják, amit tesznek, és nem lehet parancsszavakkal vagy egy pálcával elkergetni őket - magyarázta a szakértő.

Támadás esetén súlyos sérüléseket okoznak a pitbull terrierek és keverékeik, de ilyen szempontból a szánhúzó kutyák is nehezebben kezelhetőek - tette hozzá Suszter Ferenc.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást