Ágh: "Ez egy nagyon jó, nagyon szükséges válság"

Infostart
2008. április 2. 07:09
Ágh Attila szerint hasznos a jelenlegi válság, mert az MSZP és a kormányzat megszabadulhat a tehertételt jelentő SZDSZ-től. A politológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nehezen képzelhető el Gyurcsány Ferenc távozása.

Az egyetemi tanár úgy fogalmazott: azt a furcsa álláspontot képviseli, hogy a mostani egy nagyon jó, nagyon szükséges válság, mert a megosztott, legitimációs problémákkal küzdő, az 5 százalék elérése érdekében agresszív politikai vonalat képviselő SZDSZ komoly teher volt az MSZP és a kormányzat számára.

Ez a konfliktus a következő hónapokban bármikor kialakulhatott volna, és sokkal jobb, ha korábban megtörténik - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc esetleges távozásáról a politológus azt mondta: teljesen más a helyzet, mint Medgyessy Péter 2004-es megbuktatásakor, mert akkor egy erélytelen kormányfővel helyezkedett szembe egy erős SZDSZ; jelenleg viszont a miniszterelnök erős, élvezi az MSZP támogatását, a liberális párt viszont gyenge, szétesőben van.

Ebből az következik, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi oka a lemondásra. Az SZDSZ-nek azért sem kellene ezt forszíroznia, mert az MSZP vezetésén belül a kormányfő képviselte a liberálisokhoz közeli reformpolitikát, másrészt nincs alternatív miniszterelnök-jelölt, aki mögé odaállnának a kormánypárti képviselők - fejtette ki Ágh Attila.

Ha a kókisták kormányfőcserét követelve vonulnak harcba, azzal a saját haláltáncukat járják el, mert az rövid úton a jelenlegi kormányalakzat felbomlásához vezetne - fűzte hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ágh Attila a válság természetérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ágh Attila a kormányfõ helyzetérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást