Tanárverések: a szülő is felelősségre vonható

Infostart
2008. április 1. 13:57
Felelősségre vonható a szülő, ha a gyermek magatartásával kárt okoz az iskolában - mondta az InfoRádiónak a tanárverések kapcsán Magyar György. Az ügyvéd szerint, ha a tanárt egy diák megszégyeníti az osztály előtt, akár becsületsértés miatt pert indíthat a gyerek, illetve a szülők ellen.

Elképzelhető a szülő felelőssége polgárjogi értelemben, ha a gyermek magatartásával a tanárnak kárt okoz - mondta az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd.

Kiemelte: ez kártérítési és személyiségjogi sérelem oldalról is vizsgálható, és ilyenkor a gyermek helyett a szülői felelősség polgárjogi értelemben is szóba jöhet.

Az ügyvéd kifejtette: a lejáratás súlyos személyiségjogi sérelmet is jelent, a tanár jóhírnevét, méltóságát sérti ez a típusú magatartás, és mivel nagy nyilvánosságot kapott az eset, megnyílik a jogalap a tanár előtt, hogy fellépjen polgárjogi értelemben is.

Magyar György hozzátette: ettől függetlenül létezik a büntetőjogi felelősség fogalma is. Ha a gyermek köpködi a tanárt, vagy trágár kifejezésekkel illeti, az becsületsértő, ami pedig büntetőjogi következményeket vonhat maga után, de ez magánvádas büntetőeljárásra adhat alapot - emelte ki az ügyvéd.

Büntetőeljárás indulhat a becsületsértő, súlyosan sértő kifejezéseket használó, tettlegességig fajuló módon fellépő diák ellen - fejtette ki az ügyvéd. Hozzátette: a tanuló 14 éves kor felett felelősségre is vonható, 14 éves kor alatt nem.

Az okozott kárért a szülő fog helyt állni, és a szülő akkor is perelhető, ha elmúlt 14 éves a gyermek, mert a gyerek nem rendelkezik jövedelemmel - közölte Magyar György.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást