Sinkó: Bedőlt az egészségbiztosítási reform

Infostart
2008. április 1. 13:34
Az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint az egészségbiztosítási reform megsemmisült. Sinkó Eszter azt mondta: a rendszeren a jelenlegi keretek között is lehet azonban változtatni, mégpedig az ellátásszervezők bevonásával és egy ösztönzőrendszer kialakításával.

Bedőlt a reform, a pénztártörvényt nem lehet úgy továbbvinni, ahogy elképzelték a koalíciós felek - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász.

Sinkó Eszter szerint a szocialisták visszatérhetnek a Rácz Jenő minisztersége alatt kidolgozott 21 lépés programjához, amellyel azokra az apró lépésekre mennek rá, amelyek eddig hiányoztak az egészségügyből. Ilyen lehet, hogy a háziorvosi rendszerben a finanszírozási technika a fejkvóta helyett egy vegyes modellt jelenteni, amelybe a teljesítmény-elszámolás is beleszámítana - vélekedett.

Az egészségügyi közgazdász kiemelte: valamilyen elindulást jelenthetne a regionális pénztárakká való átalakulás, de ettől nem változna meg a rendszer, hiszen a változásnak az alsóbb rétegekig el kell érni, ehhez viszont egy ösztönzőrendszerre van szükség, ami az adott helyszínen működik.

A regionális pénztárak azonban ehhez túl messze vannak a mindennapi szolgáltatásnyújtástól, ezért be kellene ékelni ellátásszervezetőket vagy néhány szolgáltatót ennek a szerepkörnek a gyakorlati vitelére - hangsúlyozta Sinkó Eszter.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást