Kóka: az adórendszer jelentős átalakítására van szükség

InfoRádió / MTI
2008. április 1. 12:04
Kóka János, a Szabaddemokraták Szövetsége elnöke, volt gazdasági miniszter szerint sürgősen hozzá kell fogni az állami kiadások jelentős lefaragásához, mert csak így lehet elkezdeni az országban az adóterhek csökkentését, az adórendszer nagymértékű átalakítását.

Az SZDSZ elnöke ezt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán mondta, hozzátéve, az adóztatás átalakítása azért égetően fontos, mert e nélkül az ország versenyképessége tovább romlik, még a szomszédos államokkal való összevetésben is.

Kóka az előadás előtt leszögezte, bár a koalíciós válsággal foglalkozik két nap óta, politikai kérdésekről nem kíván megnyilatkozni. Kiemelte: a konvergencia programot végig kell vinni, már csak azért is, mert annak módosítása, vagy feladása értelmetlenné tenné az elmúlt két év áldozatait.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyképesség javítása nélkül stagfláció - alacsony növekedési ráta mellett tartós infláció - fenyeget az országban. "Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha a vállalkozásokra rakódó adóterheket és az élőmunkát sújtó elvonásokat csökkentjük" - húzta alá Kóka János.