Göncz: Precedensértékű a szlovák beavatkozás

Infostart
2008. április 1. 16:56
A pilisszentkereszti Szlovák Ház elköltöztetéséről hozott döntés visszavonására kérte az önkormányzatot a kisebbségi ombudsman; Göncz Kinga külügyminiszter szerint beavatkozásával a szlovák kormány elismerte a kisebbségek kollektív jogait.

Kállai Ernő az InfoRádióban elmondta: megvizsgálta az ügyet és megítélése szerint a helyhatóság több jogszabályt is megsértett az elmúlt két évben, ami hátrányosan érintette a szlovák nemzetiségűeket.

Az országgyűlési biztos hozzátette: azt javasolja, hogy a falu vezetése a szlovák kisebbségi önkormányzattal közös testületi ülésen rendezze a Szlovák Ház tulajdoni viszonyát, valamint az ingyenes helyiséghasználat kérdését.

Göncz: Precedensértékű az ügy

A magyar külügyminiszter szerint nem tekinthető többségi-kisebbségi ügynek a pilisszentkereszti Szlovák Ház elköltöztetésének kérdése.

Göncz Kinga az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: azzal, hogy a szlovák kormány beavatkozott a vitába, bizonyította, a határon túl élő kisebbségek ügye nem csak az adott ország belügye.

A politikus azt mondta: a pozsonyi vezetés a lépéssel a kisebbségi közösségek kollektív jogait is elismerte, így Magyarország reméli, hogy ezután Szlovákiában is fokozott érzékenység lesz az ottani kisebbségi jogok iránt.

A szlovák külügyminisztérium nem sokkal Göncz Kinga nyilatkozata után közölte: Szlovákia semmiképpen sem ismeri el a kisebbségek kollektív jogait.

Szlovák többség

Hétfőn a településre látogatott Sólyom László köztársasági elnök, aki azt mondta: nem nemzetiségi, hanem helyi hatalmi ellentét okozta Pilisszentkereszten a Szlovák Ház ügyében kialakult vitát.

A pilisszentkereszti szlovák önkormányzat irodájának átköltöztetéséről múlt kedden döntött a helyhatóság; a határozat miatt a pozsonyi kormány is tiltakozott.

A falu az ország egyetlen szlovák többségű települése; a legutóbbi népszámláláson a lakosság 54 százaléka vallotta magát szlováknak.

Hanganyag: Szabó Zsuza


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Göncz Kinga külügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kállai Ernõ kisebbségi ombudsman
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást