eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Túl magas a Balaton vízállása

Megnyitották a siófoki zsilipet, mert túl magas a Balaton vízállása. A tó vízszintje jelenleg 115 centiméter, ami már öt centivel meghaladja az ilyenkor engedélyezett maximális vízszintet.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a vízeresztésre azért is szükség van, mert egy erős szél esetén a Balaton vize akár a déli partot is képes lenne elönteni.

Nagyjából 2-3 hétig eresztik a vizet a szakemberek a Sió-csatorna zsilipjén keresztül. A másodpercenként 20 köbméternyi víz áteresztésével két hét alatt 5 centimétert apadhat a tó - mondta az InfoRádióban Csonka István.

A szakember korábban azt nyilatkozta: a Balaton környékének szabálytalan beépítése akadályozza a vízügyi szakemberek munkáját, ugyanis nincs lehetőség a víz tartalékolására. Ha a nyaralókat a szabályoknak megfelelően építették volna fel, akkor a 120 centiméteres vízállás még nem okozna gondot. Jelenleg viszont már 115 centinél el kell kezdeni a vízleeresztést.

Fonyód térségében vannak olyan épületek, amelyek 120-130 centiméter magasan vannak, amelyekbe egy 30-40 kilométeres északi szélnél már betörhet a víz.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×