eur:
394.21
usd:
371.26
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Az idén 96 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

A 2008/2009-es tanévre 96.302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe - jelentette be Hiller István szakminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatón. A Fidesz képviselője reagálásában azt írta: ebben az évtizedben ilyen kevesen még nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

A miniszter elmondta: a felsőoktatási jelentkezéseknél a 2004 óta tartó csökkenés továbbra is trend, de üteme mérséklődött tavalyhoz képest. Míg 2006 és 2007 között 21 ezerrel, 2007 és 2008 között mintegy 12 ezerrel csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma.

Hiller István közölte: olyan jogszabályt alkotnak, hogy február 15-i jelentkezési határidőnél a jelentkezők számát március 25. és április 5. között teszi közzé ezentúl az oktatási tárca. Az idén ugyanis vita bontakozott ki arról, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra korábban a felvételizők számát.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár elmondta: a 96.302 diák közül 5200-an jelentkeztek mesterképzésre.

A májusi érettségikre idén mintegy 125 ezer diák jelentkezett, ebben azonban benne vannak az előrehozott, szintemelő maturát tevő diákok is. Közülük - az előző évek adatai alapján - várhatóan 85.400-an lesznek a sikeresen érettségizők, s ennek a számnak a fele, akik felsőoktatási intézménybe jelentkeztek. A többi jelentkező korábban érettségizett, vagy már diplomát szerzett felvételiző.

Manherz Károly a csökkenés okait elemezve szólt arról, hogy a 2004-ben indított Világ Nyelv programban jelenleg közel 13 ezren tanulnak, s az ötéves képzésben résztvevők idén még nem érettségiznek, s nem is jelentkeztek.

Közel tízezren az érettségizők közül felsőfokú szakképzésre adták be kérelmüket, ami mintegy 13 százalékos növekedés.

Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat majd. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12 500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált: a hétfőn nyilvánosságra került adatok alapján látható, hogy ebben az évtizedben ilyen kevesen még nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

Mint írta: a tandíj 2006-os bevezetése óta több mint 30 ezer potenciális tehetséget riasztottak el a továbbtanulástól, s idén elérték azt, hogy 100 ezer alá csökkenjen a jövőjüket diplomával elképzelő fiatalok száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×