eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Budai: Gyurcsány távol tartja magát az érdekeltségébe tartozó cégek működésétől

A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök távol tartja magát az érdekeltségébe tartozó cégek operatív működésétől. Budai Bernadett ezt annak kapcsán mondta, hogy már a Fidesz is feltette a kérdést: hogyan juthatott a hivatalosnál olcsóbban áramhoz a Motim Zrt.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim Zrt. olcsóbban kapja-e az áramot a hivatalosnál, a cég szerződéseiben szerepel a válasz, ahogyan arra is, mely cégek jutnak alacsonyabb áron villamos energiához. Erről a vállalatoknál kell érdeklődni - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő.

Budai Bernadett hozzátette: bárki, aki belép a politika világába és felelős pozíciót vállal, illő, hogy lemondjon menedzsmentjogairól az érdekeltségi körébe tartozó vállalatokban, és, hogy ne szóljon bele azok operatív működtetésébe. Így tett Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején is.

A miniszterelnök tulajdonrészét megtartotta a vállalatokban, így nyilván részesül annak bevételeiből. A kormányszóvivő szerint éppen ezért kell Gyurcsány Ferencnek távol tartania magát az érdekeltségébe tartozó cégek mindennapi döntéseitől.

A kormányfő ügyel rá, hogy még csak a gyanúja se merülhessen fel annak: befolyása van a szerződéskötésekre - fűzte hozzá Budai Bernadett.

Az Index információi szerint a cégek a Miniszterelnöki Hivatal közreműködésével lobbiztak az olcsóbb áramért. Erről szólva a kormányszóvivő azt mondta: az, hogy egy szerződés milyen alkuk, megállapodások, feltételek mellett köttetnek, csak a tárgyaló felek tudhatják.

A miniszterelnök nem vett részt ilyen delegációban - jelentette ki Budai Bernadett, hozzáfűzve: ezzel kapcsolatban is a cégeket kellene megkérdezni.Jogi lépéseket fontolgat a Motim Zrt

A Motim Zrt. a jövőben is tartja magát ahhoz, hogy még annál is szigorúbb erkölcsi normákat tart magára nézve kötelezőnek, mint amit egyébként a hatályos törvények megkövetelnek. Soha, semmikor nem kért, és nem kapott semmilyen egyedi kedvezményt egyetlen állami szervezettől és cégtől sem - áll a cég MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Motim Zrt. képviselői soha nem vettek részt egyetlen egyeztetésen sem a Miniszterelnöki Hivatalban; és nem tárgyaltak külön kedvezményekről a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél sem.

Az írás kitér rá, hogy a Motim Zrt. kizárólag törvényesen és piaci alapon vásárol áramot. A társaság több forrásból szerzi be a működéséhez szükséges árammennyiséget. A sajtóértesülésekkel szemben azonban nem vásárol úgynevezett zsinóráramot a Magyar Villamos Művek Zrt.-től.

Valójában úgynevezett zsinór speciális terméket vásárolt a nyilvános piactéren; azaz olyan aukción vett részt, amely minden más vállalkozás számára is nyitott volt, amely megfelelt a kereskedő nyilvános feltételeinek. A kilowattóránként 1 forintos kedvezmény feltételeként minden vásárlónak vállalnia kell a szükséges infrastrukturális beruházások mellett - például azt is, hogy szükség esetén elsőként kapcsolják ki a szolgáltatásból.

A közlemény szerint a Motim Zrt. megvizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen jogi eszközökkel lépjen fel a társaság jó hírét csorbító, hazug, és nyilvánvalóan politikai célokat szolgáló állításokkal szemben.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×