eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszűnhet a koraszülöttmentés Budapesten és környékén

Kilenc év után befejezi működését a koraszülött mentést végző Peter Cerny Alapítvány, mert nem kap állami támogatást.

Tavaly a működési költségek alig 50 százalékát fedezte a költségvetés, a többit az alapítvány támogatói adták össze. Idén januártól már a havi 6 milliós állami támogatás sem érkezett meg, és mostanra a koraszülött mentők felélték minden tartalékukat.

A Cerny Alapítvány több mint 42 ezer koraszülött gyermek szakszerű szállítását végezte el. Somogyvári Zsolt, az alapítvány szakmai vezetője azt mondta: annak ellenére, hogy koraszülött mentés 42 százalékát végzik az országban, a rendelkezésre álló forrásoknak évek óta csak a 29 százalékát kapják.

Az alapítvány a továbbiakban már nem tudja ellátni az állami feladatot. Kapacitáscsökkentésre sincs mód, hiszen jelenleg egyetlen, 24 órában, orvossal működő rohamkocsijuk van. Emellett egy 12 órás, orvos nélküli esetkocsit használnak, valamint hetente háromszor, 8 órában egy másik esetkocsit is működtetnek.

Ezekkel látják el a főváros és 140 kilométeres vonzáskörzetében a koraszülöttek mentését.

Az alapítvány, amelynek az idei évre még nincs érvényes támogatási szerződése, a felhalmozott 41 millió forintos hiánya miatt április 15-én függeszti fel a munkáját.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×