Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszűnhet a koraszülöttmentés Budapesten és környékén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilenc év után befejezi működését a koraszülött mentést végző Peter Cerny Alapítvány, mert nem kap állami támogatást.

Tavaly a működési költségek alig 50 százalékát fedezte a költségvetés, a többit az alapítvány támogatói adták össze. Idén januártól már a havi 6 milliós állami támogatás sem érkezett meg, és mostanra a koraszülött mentők felélték minden tartalékukat.

A Cerny Alapítvány több mint 42 ezer koraszülött gyermek szakszerű szállítását végezte el. Somogyvári Zsolt, az alapítvány szakmai vezetője azt mondta: annak ellenére, hogy koraszülött mentés 42 százalékát végzik az országban, a rendelkezésre álló forrásoknak évek óta csak a 29 százalékát kapják.

Az alapítvány a továbbiakban már nem tudja ellátni az állami feladatot. Kapacitáscsökkentésre sincs mód, hiszen jelenleg egyetlen, 24 órában, orvossal működő rohamkocsijuk van. Emellett egy 12 órás, orvos nélküli esetkocsit használnak, valamint hetente háromszor, 8 órában egy másik esetkocsit is működtetnek.

Ezekkel látják el a főváros és 140 kilométeres vonzáskörzetében a koraszülöttek mentését.

Az alapítvány, amelynek az idei évre még nincs érvényes támogatási szerződése, a felhalmozott 41 millió forintos hiánya miatt április 15-én függeszti fel a munkáját.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa