Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A több biztosító ellen már elég az aláírás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alkotmányban előírtnál jóval több aláírást gyűjtöttek össze civil szervezetek az Albert házaspár népszavazási kezdeményezéséhez, amellyel a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert szüntetnék meg. Könnyen lehet viszont, hogy egy eredményes őszi népszavazás sem éri el a célját, hivatalosan ugyanis nem lesz több biztosító, csak több pénztár. Az Albert házaspár viszont a több biztosítót törölné el. A módosított kérdéshez viszont még nincs elég aláírás.

Majdnem félmillió aláírást gyűjtöttek össze az Albert házaspár népszavazási kezdeményezését felkaroló civil szervezetek az üzleti alapon működő biztosítók megszüntetése érdekében. A jogász házaspár kérdése az üzleti alapon működő több biztosító kitiltására vonatkozik, az új rendszert létrehozó törvény megalkotói azonban rögzítették a jogszabályban, hogy csak egy biztosító lesz, és több pénztár.

Az MSZP és az SZDSZ érvelését Lövétei István alkotmányjogász helytállónak nevezte. "Az a problémája egy újabb népszavazásnak, hogy az elvben a mostani törvény visszavonására nem igen alkalmas, de azt el lehet vele érni, hogyha ez a népszavazás eredményes lenne, akkor három évig több-biztosítós rendszerré át nem alakulhatna a jelenlegi rendszer" - vélekedik az alkotmányjogász.

Az újabb kérdés már alkalmas

Az Albert házaspárnak, a szakszervezeteknek és a kezdeményezést támogató Fidesznek azonban nem ez volt a célja, hanem, hogy profitorientált magáncégek ne szerezhessenek befolyást az egészségügyben, még kisebbségi befektetőként sem.

A házaspár ezért újabb kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottságnak (OVB), ami már Lövétei István szerint is alkalmas lehet a jelenlegi egészségbiztosítási rendszer megszüntetésére, ehhez viszont újra aláírásokat kell gyűjteni: négy hónap alatt kétszázezret.

A kérdést az OVB jóváhagyta, de megtámadták az Alkotmánybíróságnál, így a kezdeményezők jelenleg a taláros testület döntésére várnak.

Szakértők szerint így már lehetetlen lenne ősszel megtartani a népszavazást. A kormánypártok egyébként a referendum elkerülésén dolgoznak, sorra vetődnek fel különböző egészségbiztosítási modellek, amelyek vagy az MSZP, vagy az SZDSZ számára nem megfelelők.

Napirenden van a népszavazás intézményének az átalakítása is. Lövétei István szerint például nem elfogadható egy parlamentáris demokráciában, hogy a nép kormányzati alternatívát nyújtó kérdésekről szavazzon.