Május elsejével megemelik a nyugdíjakat

InfoRádió / MTI
2008. március 26. 15:32
Májusban 1,1 százalékkal, átlagosan 850 forinttal emelkednek a nyugdíjak - ismertette Budai Bernadett a kabinet szerdai döntését a kormányülés utáni budapesti sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő elmondta: a kabinet döntése értelmében májustól 1,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális juttatások. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok átlagosan havi 850 forinttal kaphatnak többet.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy januárban 5 százalékos nyugdíjemelés történt, így a mostani döntés és a korábbi emelés eredményeképpen a 2,7-2,8 millió nyugdíjas átlagosan havonta 4.500 forinttal kaphat többet. Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege így közel 86 ezer forintra emelkedik, a nyugdíjasok januárig visszamenőlegesen fogják megkapni járandóságukat.

A szóvivő kitért arra, hogy 2008-ban összesen 170 milliárd forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, a májusi nyugdíjemelés a nyugdíjak esetében 31 milliárd, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat tekintve 1,2 milliárd forint többletkiadást eredményez.

A kormány novemberben újra felülvizsgálja a nyugdíjakat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás tudósítása a kormányszóvivõi tájékoztatóról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást