eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nemzeti kérdés az uniós elnökség - a nap hírei

Aláírta a március 9-i népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényt az államfő. Várhatóan a március 29-i pártértekezleten sem hoz végleges döntést az MSZP az egészségbiztosítás átalakításáról. Négy forinttal csökken csütörtökön a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti ára. A nap legfontosabb hírei 2008. március 25-én.

A köztársasági elnök szerint az Országgyűlésnek rendeznie kell az egészségügy és a felsőoktatás finanszírozását a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj április elsejei eltörlése után. Sólyom László azzal összefüggésben közölte ezt, hogy aláírta a március 9-i népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényt. Az államfő egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a referendum alapján 2009. január elsején kellett volna megszüntetni az intézkedéseket, ezért - szerinte - hamis az a beállítás, hogy az április elsejétől hatályos döntés a népszavazás eredménye.

Várhatóan a március 29-i pártértekezleten sem hoznak végleges döntést a szocialisták az egészségbiztosítási törvény tervezett átalakításáról. Varju László frakcióvezető-helyettes az MSZP képviselőcsoportjának informális ülése után elmondta: azért nem siettetik az átalakítást, mert nem szeretnék, hogy olyan törvényt fogadjanak el, amely a lakosság nagy részének nem megfelelő. Az este a szabad demokraták ügyvivői testülete és frakciója is az egészségbiztosítás átalakításáról egyeztetett. Az egészségügyi miniszter annyit mondott: az SZDSZ nyitott a kompromisszumokra, de továbbra is a magántőke bevonását tartja a hatékony és a minőségi ellátás garanciájának. Horváth Ágnes úgy fogalmazott: ragaszkodnak a magántőke szerepvállalásához, de emellett elképzelhetőnek tartanak más megoldásokat is, például, hogy egyes pénztárakat kizárólag az állam működtessen. A tanácskozáson - Kóka János pártelnök javaslatára - úgy döntöttek, hogy rendkívüli küldöttgyűlés összehívását javasolják az Országos Tanácsnak. A liberális politikus azt mondta: azon a fórumon határozhatnak arról, hogy legyen-e tisztújítás az SZDSZ-ben a tavalyi elnökválasztáson történt visszaélések miatt.

Nemzeti kérdésnek tartja a 2011-es magyar uniós elnökséget a felkészülés koordinálására létrehozott munkacsoport szocialista társelnöke. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: az elnökségnek sikeresnek és hatékonynak kell lennie. Németh Zsolt, a munkacsoport fideszes társelnöke arról beszélt: az elnökség azért is jelentős, mert egy tagállam csak a feladat teljesítésével illeszkedik be igazán az Európai Unióba. Magyarország 2011 első félévében tölti be a soros elnöki tisztet. Az öt parlamenti párt februárban állapodott meg arról, hogy közös előkészítő munkacsoportot hoz létre.

Gyakoribb egyeztetéseket szorgalmaz Lengyelországgal az Európai Unión belül képviselt közös stratégiáról a magyar köztársasági elnök. Sólyom László azután beszélt erről, hogy a Sándor Palotában Lech Kaczynski lengyel államfővel tárgyalt. Mint mondta: a magyar-lengyel kapcsolatokat tovább kell erősíteni a többi között a közös védelmi politika és az energetika területén. A két államfő a találkozó után közösen nyitotta meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban részt vevő lengyel katonák előtt tisztelegő kiállítást.

Kiírta az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetésére vonatkozó nemzetközi tendert a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Pataki Dániel, a szervezet elnöke elmondta: az eredményhirdetés a nyáron várható, és a digitális műsorszórás még az idén elindulhat.Ismét eredménytelenül zárult az egyeztetés a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között az érdekképviselet bérköveteléséről, a sztrájk alatt nyújtandó még elégséges szolgáltatásról, illetve a 38 vasúti mellékvonal ügyéről. A tárgyalásokat egy hét múlva folytatják. A találkozó után Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke azt mondta: mivel a kormány rontott az idei inflációs előrejelzésen, korábbi követeléseik mellett azt is szeretnék elérni, hogy a 2008-ra vonatkozó eddigi, 6,9 százalékos bérfejlesztési megállapodást 8 százalékra változtassák.

A BKV által javasolt 6 helyett csak 3 milliárd forintos hiánycsökkenést eredményező járatritkítást tart elfogadhatónak a Főpolgármesteri Kabinet. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója a BKV paraméterkönyvéről tartott egyeztetés után azt mondta: a járatritkításokról szóló részletes javaslatról várhatóan csak egy hét múlva tárgyal a testület.

Egerben a HospInvest Zrt. működtetheti a következő 20 évben a Heves megyei kórházat. Az erről szóló szerződést rendkívüli ülésén hagyta jóvá a megyei közgyűlés. A döntés előtt a kórház dolgozói és több civil szervezet is tiltakozott a pályázat miatt.

Négy forinttal csökken csütörtökön a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti ára - értesült a holtankoljak.hu. A gázolja átlagos ára a változás után literenként 312, a benziné 296 forint lesz.

Irakban könnyebben megsebesült egy magyar katona, amikor robbanás történt az Al-Rustamiyah Bázis területén. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a detonációnak nincs halálos áldozata, a magyar katona mellett 4 iraki is megsebesült. A robbanást a feltételezések alapján egy nem-irányított rakéta becsapódása okozta.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×