eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Gyakrabban kellene közmunkára kötelezni a szociális segélyt kapókat"

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban polgármesterek javaslata alapján dolgozzák ki az "Út a munkához" programot, amely többek között a segélyezési rendszer átalakítását is tartalmazza. A programban felkínált munkaalkalmak az elképzelés szerint lehetőséget biztosítanának arra, hogy folyamatosan nyomon kövessék a segélyezettek munkavállalási hajlandóságát.

A rendszeres szociális segély szabályai legutóbb 2006-ban változtak. A korábban személyi segélyezés családi segélyezéssé alakult, amelyre a családnak csak egyetlen tagja jogosult, és amelynek alapja az egész család jövedelmi helyzete.

A módosítás egyik indoka az volt, hogy a családok lehetőleg ne rendezkedjenek be munka helyett a rendszeres szociális segélyre. A mostani változtatást kezdeményező polgármesterek viszont úgy értékelik, hogy ezt a célt nem sikerült elérni.

Úgy vélik, hogy akik rendszeres szociális segélyt kapnak, azokat gyakrabban kellene közmunkára kötelezni. Ettől várják többek között, hogy a segélyezettek készek és képesek maradjanak a rendszeres munkavégzésre. A közmunkának ebben nagyobb szerepet szánnának.

Akik már kikerültek a segélyezésből, azoknak legalább 15 nap, akik pedig kapják a segélyt, azoknak havi 5 nap közhasznú munkát ajánlanának fel. Ezzel egyrészt az önkormányzatok sok közfeladatnak eleget tudnának tenni, másrészt a munkaalkalmak felkínálásával figyelemmel tudnák kísérni a segélyezettek munkavállalási hajlandóságát. Aki ugyanis hosszabb ideje állástalan, egyre távolabb kerül a munka világától és egyre romlik az esélye az elhelyezkedésre.

Segítene visszakerülni a munkaerőpiacra

A polgármesterek elképzelése emlékeztet a kormány februárban bejelentett tervére, amely szerint úgynevezett munkateszten kell átesniük a rendszeres szociális segélyben részesülőknek, hogy felmérjék, közülük kik azok, akik tudnának, de nem akarnak, és kik azok, akik akarnának, de nem tudnak dolgozni.

Folyamatos segélyre csak azok számíthatnának, akiket közmunkásként foglalkoztatni lehet, míg akiket feketemunkán érnek, kizárnák a segélyezésből.

A kormányzati szándék az, hogy minél több embert segítsenek vissza a munkaerőpiacra, mert jelenleg a 4 millió foglalkoztatottra több mint 2,5 millió munkaképes korú inaktív jut. 400 regisztrált álláskeresőből 140 ezer kap rendszeres szociális segélyt.

Az InfoRádió megkereste a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkárát, hogy a polgármesterek közmunkával kapcsolatos javaslatáról érdeklődjön, de Zongor Gábor azt mondta: a szövetség nem ismeri a részleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×