"Az Új Tulajdonosi Program nem ingyenes vagyonosztás"

Infostart
2008. március 25. 19:00
A Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek és egy, még létrehozandó ingatlanpiaci cég szinte biztosan bekerül majd az Új Tulajdonosi Programba - derült ki a témáról rendezett budapesti konferencián, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az állami részvényjegyzés lehetőségének szemléletformáló hatásáról beszélt.

Az Új Tulajdonosi Program az emberek gondolkodásmódját hivatott megváltoztatni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a konferencián, bár, ennek némiképp ellentmondva, előtte arról beszélt, hogy a programnak nem célja a népnevelés.

A kormányfő rámutatott, hogy egy felmérés szerint a magyar háztartások 44 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, és a többség a lehető legkisebb kockázatot jelentő befektetési formákat választja.

Márpedig az Új Tulajdonosi Program éppen azt tenné lehetővé, hogy a kisbefektetők részvényekhez jussanak az április végéig megnevezendő állami cégkör sok százmillió forintos közvagyonából.

Érdemes lehet átgondolni

Gyurcsány Ferenc nem táplál vérmes reményeket: kijelentette, hogy az Új Tulajdonosi Program nem szavazatszerző, ingyenes vagyonosztás a legszegényebbeknek, hanem annak lehetősége, hogy minél többen gondolkodjanak el a befektetéseiken.

"Elsősorban arra lehet számítani, hogy átcsoportosítás következik be a megtakarítási formák között, kevésbé arra, hogy előkerül a cihából a pénz" - közölte a miniszterelnök, hozzáfűzve: lehetséges, hogy lesznek, akik folyó jövedelmük egy részéről mond le és helyezi el valamilyen befektetésben.

A lakosság viszonylag jelentős hányada megfontolja majd, hogy amit ajánlunk, az az előnyökkel együtt versenyképesebb-e, mint ahol most tartja a befektetéseit - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Amiből részt vehetnek

Az Új Tulajdonosi Program szakmai és társadalmi tanácsa szerint szóba jöhető cégeket a testület elnöke, Mészáros Tamás ismertette.

A programba vonható vállalat a Szerencsejáték Zrt., egy létrehozandó, ingatlanportfóliót tartalmazó alap vagy holding, és a Magyar Villamos Művek, valamint annak leányvállalatai - közölte Mészáros Tamás.

A szakmai és társadalmi tanács javaslata szerint az Új Tulajdonosi Program kormányzati ciklusokon átnyúló, minimum két-három éves legyen, a kedvezményekből pedig állítsanak össze standard csomagokat.

A tanács kezdeményezi, hogy a program 2009-ben induljon el, de csak több lépcsőben valósuljon meg a portfólió mennyiségétől és minőségétől, illetve a kereslettől függően.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást