eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Feltámadási körmeneteket tartottak Budapesten - a nap hírei

Feltámadási körmeneteket tartottak Budapesten, húsvétvasárnap előtt. Egyre elkerülhetetlenebbnek tartja a jegybanki alapkamat emelését a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Újabb SZDSZ-es küldöttről derült ki, hogy nem volt ott a tavalyi tisztújító küldöttgyűlésen. A nap hírei március 22-én, szombaton.

A húsvéti vigília szertartását mutatták be Nagyszombat napján a Szent István Bazilikában. A húsvétvasárnap előtti szertartást Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek celebrálta, majd feltámadási körmenet indult a Szent István térről. Szabó Géza, a Szent István Bazilika plébánosa az InfoRádiónak elmondta: a Biblia szerint Jézus nagypénteki keresztrefeszítése után vasárnap támadt fel. Hozzátette: Nagyszombaton ér véget a böjt, a körmenetről hazatérve fogyasztják el a hívők az ünnepi vacsorát.

Egyre elkerülhetetlenebbnek tartja a jegybanki alapkamat emelését a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András a Népszabadságban megjelent írásában ezt a vártnál kedvezőtlenebb inflációs folyamatokkal, a nemzetközi kamatszint emelkedésével és a gazdaság növekedésének ezzel párosuló, vártnál nagyobb lassulásával magyarázta. A jegybank elnöke cikkében a magyar gazdaság hosszabb távú növekedési problémáinak megoldását sürgeti. Ehhez saját értékelése szerint is jelentős, a társadalom egyes rétegeit rendkívül kedvezőtlenül érintő intézkedéseket szorgalmaz, amelyek megvalósításához - mint hangsúlyozza - széles körű politikai egyetértés is szükséges.

Vizsgálatot indított, egyúttal okirathamisítás gyanúja miatt rendőrségi bejelentést tett az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, miután kiderült: az egyik megyei küldött nem volt jelen a párt tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén. Jüttner Csaba erről azután számolt be, hogy a Hír TV közölte: információik szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött, akinek az aláírása szerepelt a párt tavalyi elnökválasztási jegyzőkönyvében, de nem volt ott a tisztújításon. A Jüttner Csaba által vezetett vizsgálat korábban megállapította, hogy négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldött nem vett részt a márciusi küldöttgyűlésen, de a jelenléti íven szerepeltek az aláírásuk. Tegnap Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter bejelentette: felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivői testületében, amíg nem találnak politikai megoldást a tavalyi tisztújításkor történt visszaélések után kialakult helyzetre. A liberális párt országos tanácsa április 5-én dönt a tisztújító küldöttgyűlés esetleges összehívásáról.

A katonai ügyészség vette át a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Balkány pénzintézetében pénteken túszokat ejtő férfi ügyét. A megyei rendőrfőkapitányság szóvivője az egyik kereskedelmi televízió értesülését megerősítve azt mondta: a 30 éves férfi,-akit jelenleg is a nyíregyházi kórház intenzív osztályán ápolnak,- katonatiszt. Fülöp Gergely emlékeztetett arra: a férfi tegnap kora délután késsel fenyegette meg a balkányi pénzintézet két alkalmazottját és pénzt követelt tőlük, de mivel nem kapott, túszul ejtette őket. Később mindkét dolgozót elengedte. Az épületbe behatoló kommandósok erősen kivérzett állapotban találtak rá a férfira, mert felvágta az ereit.

Németországban több ezren vettek részt a hagyományos húsvéti békemenetekben. Stuttgartban és Düsseldorfban mintegy ezer-ezer fős tömeg gyűlt össze. A tiltakozók petíciót írtak alá Németország afganisztáni katonai missziójának kibővítése ellen. Közben Brüsszelben mintegy 150 háborúellenes tüntetőt őrizetbe vettek, mert megpróbáltak átmászni a NATO székházát védő biztonsági kerítésen. A görög főváros, Athén központjában is több mint ezer ember tüntetett.

Brit lapinformációk szerint Franciaország további ezer katonát vezényel Afganisztánba. A Times című brit napilap azt írta: Nicolas Sarkozy francia elnök jövő heti londoni látogatásán tájékoztatja a döntésről Gordon Brown brit kormányfőt. Párizs már korábban jelezte, hogy megerősíti az ázsiai országban szolgálatot teljesítő 1600 fős alakulatát.

Indokoltnak tartja a pekingi olimpia bojkottját az Európai Parlament elnöke, ha Kína továbbra is elutasít mindenféle párbeszédet a dalai lámával, a tibetiek szellemi vezetőjével. Hans-Gert Pöttering a Bild am Sonntag című német lapnak nyilatkozva kijelentette: Kína fontos partner Európa számára, de a tibeti népet nem szabad ezért feláldozni. Az Európai Parlament szerdán vitatja meg a tibeti fejleményeket. Az Európai Unió sportminiszterei a hét elején tartott szlovéniai megbeszélésükön ellenezték a pekingi nyári játékok bojkottálását.

Belgiumban bizalmat szavazott az Yves Leterme kereszténydemokrata flamand politikus vezette kormánynak a képviselőház. A parlamenti választások után kilenc hónappal megalakult kabinetben a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is. Az új kabinetben 15 miniszter van, nyolc flamand, illetve hét vallon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×