Nyílt lázadás az SZDSZ-ben

InfoRádió / MTI
2008. március 21. 18:21
Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterhez hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, mert szerintük a testület nem hozta meg a szükséges politikai döntést a tavalyi tisztújításon történt visszaélés ügyében.

Fodor Gábor döntését indokolva azt mondta: az ügyvivő testület (üt) csütörtökön másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztáson történt visszaélés kapcsán.

A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi.

A miniszter hozzátette: az ügyvivő testület megbeszélésein előállt egy megoldási javaslattal, de azt nem fogadták el. Ennek részleteiről Fodor Gábor nem kívánt beszélni.

Az üt-tagságát szintén felfüggesztő Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közös közleménye szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, ügyvivőválasztás, valamint az országos tanács húsz tagjának választási eredményét "befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok".

A politikusok kiemelik: a szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István azt várja, hogy döntésüket követően az országos tanács április 5-i ülésére olyan javaslatot terjeszt elő az üt többi tagja, amely elősegíti az SZDSZ legitimációs válságának lezárását.

A négy politikus tagságának felfüggesztésével nyolc tagú lett az SZDSZ ügyvivői testülete: Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Horn Gábor, Magyar Bálint, Világosi Gábor, Wittinghoff Tamás és Weinek Leonárd továbbra is részt vesz a liberális párt testületének munkájában.

Gulyás egyetért

Az SZDSZ országos tanácsának elnöke egyetért Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István véleményével. Gulyás József szerint megkerülhetetlen a tisztújítás.

A politikus közölte: az országos tanács április 5-i ülésének függvényében dönt arról, hogy továbbra is a testület elnöke marad-e.

Kóka másképp értékeli

A párt elnöke a négy ügyvivő lépésével összefüggésben közölte: Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó (a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke) helyett a politikai felelősséget.

"Én továbbra is azoktól várom, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban" - fogalmaz Kóka János.

A vizsgálat következményeiről az Ügyvivői Testület csütörtöki határozata és a párt alapszabálya alapján az Országos Tanács a következő ülésén dönt.
Korábban Kóka János, a párt elnöke azt mondta: lezártnak tekinti a pártelnök-választási csalás ügyét. A politikus egyértelműnek találta a szabálytalanságokat vizsgáló Jüttner-bizottság jelentését.

"A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult, és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna" - hangsúlyozta a pártvezető.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyilvánosságra hozott Jüttner-jelentés szerint a titkos szavazás miatt nem lehet tudni, hogy pontosan kikre adták le voksukat az álszavazók az SZDSZ-elnökválasztás első fordulójában.

Ráadásul az sem tudható biztosan, hogy egyáltalán szavaztak-e, mert a belső szabályok szerint az első forduló jelenléti íveit meg kellett semmisíteni. Így aztán a bizottsági állásfoglalás is hangsúlyozza, hogy mindezen tényezők a választás eredményét befolyásolhatták.

Ebben a fordulóban volt ugyanis Kóka Jánosnak és Fodor Gábornak ugyanannyi voksa.

Egy bekezdéssel lejjebb a 2. forduló szabálytalanságainak vizsgálatánál a jelentésben azonban már az olvasható, hogy ott a nagyobb szavazati különbség miatt az jelenthető ki, hogy a 4 álküldött semmilyen módon nem tudta volna megváltoztatni a választás kimenetelét.

Az InfoRádió kérdésére Kóka János a személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg az álküldötteket, de mint mondta, tudja, hogy kik ők. "Vendégek voltak a tisztújító kongresszuson, és jogosulatlanul szavaztak. Vallomásuk szerint T. Asztalos Ildikó biztatta őket a jogosulatlan szavazásra" - tette hozzá.

Kóka János arra nem adott egyértelmű választ, hogy szükségesnek tartja-e az új elnökválasztást, azt viszont határozottan kijelentette, hogy ha április 5-én az SZDSZ Országos tanácsa a megismételt elnökválasztás mellett dönt, akkor kész újra megmérettetni magát.