A kormány nem foglalkozik az olimpiai bojkott ötletével

Infostart
2008. március 21. 17:15
Magyarországon egyelőre nem került napirendre a pekingi olimpia vagy csak az esemény megnyitójának bojkottja. A kérdéssel azonban egyre több kormányzat foglalkozik.

A tibeti tüntetésekre adott kínai válasz miatt több országban is felvetődött a pekingi olimpia, vagy az esemény megnyitójának bojkottja. Daróczi Dávid kormányszóvivő, az InfoRádió kérdésére elmondta: Magyarországon még a kérdés felvetése sem volt napirenden.

Legutóbb Donald Tusk lengyel miniszterelnök jelezte: elképzelhető, hogy nem utazik el az olimpiai játékokra, így tiltakozva Kína Tibet-politikája ellen. Korábban Bernard Kouchner francia külügyminiszter nyilatkozta a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet felhívására válaszul, hogy nem rossz ötlet a pekingi nyári olimpia nyitóünnepségének bojkottját követelni a világ vezetőitől, de nincs realitása.

George Bush amerikai elnök például elutazik a nyári olimpiára. Az esemény nemzetközi bojkottját maga a dalai láma is elutasította, igaz, ő a teljes bojkott kapcsán nyilatkozott, nem csak a megnyitó kapcsán.

A Magyar Olimpiai Bizottság szintén a bojkott ellen foglalt állást. Schmitt Pál, a bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a bojkott nem old meg semmit. Mint mondta: a korábbi hasonló akciókkal a melbourne-i, a moszkvai, vagy a Los Angeles-i ötkarikás játékokon sem sikerült elérni azokat a politikai változásokat, melyeket a tiltakozók szerettek volna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást