Tavaly óta 25 százalékkal nőtt a tojás ára - és további emelkedés várható

InfoRádió / MTI
2008. március 20. 15:56
A tojásárak 25 százalékkal magasabbak az idén a 2007-es húsvéti időszakhoz képest, és a következő hónapokban további emelkedés várható - tájékoztatta a Baromfi Terméktanács az MTI-t csütörtökön.

Földi Péter, a terméktanács titkára elmondta, hogy a tálcás tojás jelenleg átlagosan 26-28 forint darabonként, míg a dobozos tojás darabja átlagosan 32 forint.

A tojás árának további emelkedésére vonatkozóan a szakember nem adott becslést. Az áremelkedés oka a költségek növekedésében keresendő - mondta Földi Péter, hozzátéve: az árnövekedés csak akkor lenne elkerülhető, ha a takarmány ára érzékelhető módon csökkenne.

A Baromfi Terméktanács adatai szerint belföldön a lakosság húsvétra mintegy 100 millió tojást vásárol az ünnepet megelőző három hétben. A kereskedelmi forgalomban eladott tojás heti mennyisége az ünnep előtti három hétben általában megduplázódik, azaz 35 millió darabra emelkedik hetente.

Az egy főre jutó tojásfogyasztás szempontjából Magyarország a világ élvonalába tartozik, az éves fogyasztás fejenként átlagosan 300 darab körül mozog.

Az elfogyasztott tojás 50 százaléka a kereskedelmi forgalomból származik, a nagy bolthálózatokban évente mintegy 1,2 milliárd darab tojást adnak el. Ennek a mennyiségnek mintegy 20 százaléka importból származik, a behozatal az ország európai uniós csatlakozása óta ilyen jelentős.

Magyarországon a tojótyúk állomány megközelíti a 13 millió darabot.