Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rosszabbak, mint a régiek? Civilek tiltakoznak a postaládacsere ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csúnyák, silányak és rosszabbul használhatók az új postaládák - állítják a civilek, akik tiltakoznak a régi piros postaládák cseréje ellen. Mindez 1,6 milliárd forintba, darabonként 176 ezer forintba kerül. A Posta jogszabályokra hivatkozik, a 13 fővárosi szervezetet tömörítő Podmaniczky Páholy viszont szeretné megtudni, kinek volt érdeke a régi, megszokott, szebb postaládák lecserélése.

A postásoknak nincs könnyű dolguk az új postaládák ürítésével, de a levélküldők is számíthatnak arra, hogy küldeményük esetleg megjárja a pocsolyát, mire a címzetthez ér.

A régi ládákat ugyanis olyanokra cseréli a posta - 1,6 milliárd forintból -, amelynek ürítéséhez legalább négy kézre lenne szükség - mutatott rá a Saly Noémi, a Podmaniczky Páholy szóvivője. Az egyik kezében a leveles zsákot kell tartania, a másikban a kulcsot fogja, amellyel kinyitja a ládát, a harmadikkal kiszedi a leveleket a dobozból, a negyedikkel pedig összeszedi azokat, amelyeket elfújt a szél, ez ugyanis könnyel előfordulhat egy szeles napon.

A régiek ürítésénél egyszerű dolga volt a postásoknak. Egy olyan zsákot toltak be a postaláda alá, aminek a kerete kinyitott egy redőnyt a postaládán és egyet a zsákon is. A levelek így közvetlenül a zsákba potyoghattak.

A cserét a posta azzal indokolta, hogy egy rendet értelmében a postaládákban az A4-es borítékoknak is bele kell férniük, anélkül, hogy összehajtanák azokat, valamint a ládákat úgy kell elhelyezni, hogy azokat a mozgáskorlátozottak is használni tudják. Saly Noémi szerint ezt elérhették volna a meglévő ládák átalakításával is.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa