eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai: modernizációs válságban van Magyarország

Modernizációs válságban van Magyarország - jelentette ki Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter csütörtökön, az Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető fórum budapesti konferenciáján.

"Az elmúlt nyolc évben Magyarország fokozatosan és egyre nagyobb mértékben maradt el attól az (...) optimális esetben befutható fejlődési pályától, amin az ország járhatna is akár, hogyha jobban tennénk mindannyian a dolgunkat" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint ennek legfőbb oka az, hogy "lényeges modernizációs lépések régóta nem tudnak megtörténni intézményi, költségvetési, szervezeti és kulturális értelemben sem".

Bajnai Gordon ugyanakkor azt is közölte: a számok azt mutatják, hogy Magyarország Európa legtöbb országánál jobban teljesít eddig a fejlesztésekben.

Az első fejlesztési terv adatait nézve elmondható, hogy a velünk egy időben csatlakozott országok közül tavaly év végén első helyen állt Magyarország a kifizetéseket tekintve, a források 87 százalékát kifizették már - mondta.

Bajnai Gordon rámutatott: az Új Magyarország Fejlesztési Terv első egy éve után az uniós tagállamok közül első helyen áll Magyarország a pályázatok számát tekintve.

A kérdés - mint mondta - ugyanakkor az: "milyen minőségben tudjuk ezeket a pénzeket elkölteni, hoznak-e minőségi változást az országnak?"

A miniszter szerint minőségében is kiemelkedő elvekkel, szabályokkal rendelkező fejlesztéspolitikát indítottak el. A két átfogó cél az, hogy foglalkoztatásban és növekedésben jelentősen javuljon az ország - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy mindezek érdekében a beruházásoknál fel kell gyorsítani az engedélyezési folyamatokat, valamint egyszerűsíteni kell a pályázatok megírását.

"Ki kormányzott Magyarországon az utóbbi hat évben?

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz országos alelnöke azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: amikor arról beszélnek, hogy a legtöbb forrást Magyarország hívja le az uniós pénzekből és a legtöbb pályázatot írta ki, azt nem teszik hozzá: ezzel mindössze egy százalék gazdasági növekedést produkáltak és még mindig nincsenek megkötve támogatási szerződések tavaly márciusi pályázatokhoz kapcsolódóan, és a GOP-ban (gazdaságfejlesztési operatív program) csupán 1,5 milliárd kifizetés történt meg.

Ki kormányzott Magyarországon az utóbbi 6 évben? - teszi fel a kérdést Pelczné Gáll Ildikó a modernizációs válságra való kijelentés kapcsán.

"Örömmel hallottuk volna az öndicséret helyett, hogy hogyan lehetne jobban és hatékonyabban működtetni a rendszert, átláthatóbbá tenni a struktúrát, vagy felelősöket keresni a hibákért. Például olyan hibákért, hogy miért nincsenek benyújtva még a nagyprojektek, aminek nyilván oka van, vagy a rendszerben vagy a személyekben" - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×