Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: modernizációs válságban van Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Modernizációs válságban van Magyarország - jelentette ki Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter csütörtökön, az Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető fórum budapesti konferenciáján.

"Az elmúlt nyolc évben Magyarország fokozatosan és egyre nagyobb mértékben maradt el attól az (...) optimális esetben befutható fejlődési pályától, amin az ország járhatna is akár, hogyha jobban tennénk mindannyian a dolgunkat" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint ennek legfőbb oka az, hogy "lényeges modernizációs lépések régóta nem tudnak megtörténni intézményi, költségvetési, szervezeti és kulturális értelemben sem".

Bajnai Gordon ugyanakkor azt is közölte: a számok azt mutatják, hogy Magyarország Európa legtöbb országánál jobban teljesít eddig a fejlesztésekben.

Az első fejlesztési terv adatait nézve elmondható, hogy a velünk egy időben csatlakozott országok közül tavaly év végén első helyen állt Magyarország a kifizetéseket tekintve, a források 87 százalékát kifizették már - mondta.

Bajnai Gordon rámutatott: az Új Magyarország Fejlesztési Terv első egy éve után az uniós tagállamok közül első helyen áll Magyarország a pályázatok számát tekintve.

A kérdés - mint mondta - ugyanakkor az: "milyen minőségben tudjuk ezeket a pénzeket elkölteni, hoznak-e minőségi változást az országnak?"

A miniszter szerint minőségében is kiemelkedő elvekkel, szabályokkal rendelkező fejlesztéspolitikát indítottak el. A két átfogó cél az, hogy foglalkoztatásban és növekedésben jelentősen javuljon az ország - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy mindezek érdekében a beruházásoknál fel kell gyorsítani az engedélyezési folyamatokat, valamint egyszerűsíteni kell a pályázatok megírását.

"Ki kormányzott Magyarországon az utóbbi hat évben?

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz országos alelnöke azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: amikor arról beszélnek, hogy a legtöbb forrást Magyarország hívja le az uniós pénzekből és a legtöbb pályázatot írta ki, azt nem teszik hozzá: ezzel mindössze egy százalék gazdasági növekedést produkáltak és még mindig nincsenek megkötve támogatási szerződések tavaly márciusi pályázatokhoz kapcsolódóan, és a GOP-ban (gazdaságfejlesztési operatív program) csupán 1,5 milliárd kifizetés történt meg.

Ki kormányzott Magyarországon az utóbbi 6 évben? - teszi fel a kérdést Pelczné Gáll Ildikó a modernizációs válságra való kijelentés kapcsán.

"Örömmel hallottuk volna az öndicséret helyett, hogy hogyan lehetne jobban és hatékonyabban működtetni a rendszert, átláthatóbbá tenni a struktúrát, vagy felelősöket keresni a hibákért. Például olyan hibákért, hogy miért nincsenek benyújtva még a nagyprojektek, aminek nyilván oka van, vagy a rendszerben vagy a személyekben" - zárul a közlemény.